IT討論區(96) 我唔係做IT, 我係做考古架!!

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
仲有headcount 吧
咁樣揀兩個選項一定係24k code狗入門先,摸清code base同sdlc 同埋間公司個商業模式之後再爭取做ba/product owner既工作,第時轉工可以轉ba/pm。想更social同時賺到錢既轉去pre-sales再諗下sales都得

咁當然要你有咁既諗法同埋真係想做ba/pm/sales果類工先得,淨係鐘意打code唔想social既人應該人係唔會咁諗,會專心鑽研tech,做tech大神仲舒服。

但香港呢個地方,識人好過識字 咁當然一定要識番咁上雨字先有得揀第時條路係識人跟住字就食老本/慢慢update定係繼續識更多字但完全唔會靠人脈關係
有可能
因為之前有個第一日返工就失聯
但信已打定以防萬一
每日同佢地講一次
用 真git
比人炒仲袋錢入佢袋咩
我有份工
因為冇用git
意粉jsp
所以試用期前就閃
做過銀行sales, back office, BA同code狗
code狗係最開心最冇壓力最少workload
其他位煩野多壓力大,做既野可能技術上難度唔高唔深入用腦冇code狗用咁多,但面對人面對管理面對推銷既野係睇人性格多過聰唔聰明IQ高唔高(IQ應該夠用就得,EQ仲緊要
不如打和啦super,巴打你個名
其實BA反而OT多,壓力大玩文字遊戲
個pj 半年
用5個月時間玩文字遊戲
剩返1個月比你班code佬砌模型
你果1個月時間OT(計埋星期6) = 佢地5個月OT時間
我呢邊D BA要對客 同 做 test
我做code狗 唔駛對客 唔識可以問上面SA
就算要改野 上面都會預時間改
比起之前一腳踢 感覺輕鬆好多
BA 做到野就係,做唔到你都仆街
我以前做code狗嗰陣試過對住個廢BA,拎D requirement/spec不知所謂
最後我直接同客傾仲快仲清楚

利申:而家都少咗寫code多咗做analysis野多
巴打做左咁多份工
同感
返工有咩用
賺錢
學野
做唔岩自己既工好痛苦
唔會炒卦
呢種BA搵幾多先?
我識啲 BA 做五六年都係三十左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞