IT討論區(96) 我唔係做IT, 我係做考古架!!

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
暫時 Reuse code 麻煩多過幫助
你地唔係覺得寫code 可以寫一世嘛?

好心你地就諗下10年內上唔上到PM 位啦

認真,Soft skill/Analytical skill 永遠比technical skill 值錢,除非地地打算一世晌code hell 度輪迴啦
大家點睇blockchain
buzzword
師兄搵到 HBU 未?
呢個真..
差差地止蝕離場轉做BA好過
最大重點你唔同人social下真係做死曲狗
你做開BA轉做寫曲就易
年年時都有D新lang爆出來你再學都唔難
但做開developer真係做死developer
不過實有人話developer都可以上development manager
你英文差過往又無同人social過,一尾對著個MON
其實真係好難, 100個developer都唔知出唔出到1個dm
有無啲it公司係黃
點會呀 BA一入職低人工咁多

做code 狗跳出黎做BA就易姐 你個人係social就social架啦 唔關developer事 BA轉入去做coding 唔係唔得 你頭幾年轉就得 你做3年/5年 你就轉返入code 邊個會請你呀
做緊BA位做唔返code
我就係人版
點會..
有google, stackoverflow根本好難死
自從我見過連google都唔識programmer..
根本我覺得邊個都可以入行打曲
有個SA/Senior自然會教你點做
你自己做做下,點都會儲到D exp
更加唔洗靠D上D咩online course
根本打曲轉下一間公司用D野又唔同
每次轉工根本=好似fg咁, 間間公司D framework/practice又唔同
反而你D soft skill轉來轉去就一樣..
今日見到我個位出post
唔通我屌得班友太多
用zgit保平安

做developer好似成世嘅career path都係code狗
想上位做pm / dm? Headcount 都無可以講乜?
通常記住pattern emerge itself就唔會over engineer
UI Programming 冇哂 Pattern 話變就變
終於可以寫返reactjs + springboot
我諗應該係唔social既人會比較鐘意/樂意去做code狗。而本身真係social既人就算識打code都唔係太想做code狗,所以code狗先咁多毒撚。
我都唔否認咩人都可以入行打曲
自己入行時一樣乜都唔識
但最主要都係長期飯碗姐
點先可以做一個高薪長壽既code狗
唔洗背棄理想做BA?
唔係lo code狗入職高人工好多架
其實無衝突
識social嘅狗大把
去狗公園就見識到
離開臭港
講得好,果d又識social又吠得大聲,有氣場壓得住其他狗
無錯
係得d junior狗先唔敢出聲
咁你如果係毒撚,code狗人工高又岩你性格,咁緊係好多好聰明既毒撚去做,直頭個位係為你而設咁樣。咁識social鐘意social識build人脈既人,就緊係會去做另一d岩佢地d位,用social黎搵食。咁當然佢地入職人工可能唔高都唔奇既。

咁當然亦有鐘意social既人同時又鐘意打code,social野收工同fd先做。
你social得都係醒 知自己咩價位 問心 24k code 狗 定18k ba 比你揀 你點揀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞