IT討論區(96) 我唔係做IT, 我係做考古架!!

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
利申:唔係吹奏自己

我已經好少 Google 了 亦唔駛走去問人 基本上每樣嘢都大同小異 睇返同一個 Codebase 嘅唔同位置就加到/改到

同埋呢個 Codebase 係真心爛 爛到我放棄咗
如果返新工
見就放工冇人郁大家會點
會唔會去洗杯/去個廁所扮下野
但你新入職果個星期通常無乜野搞
(唔計變態vendor,一落場幾個PJ射比你)
揾過份
理鳩佢
向OT說不,向準時收工說得
收工前三分鐘起身去廁所坐陣
udemy d course係咪真係好好
我鍾意睇 YouTube
學緊java spring, 頂佢 明明好簡單既野搞好到複雜

好似個ioc咁, 大佬 你要config用邊個class做乜野姐, 改得config等於改prod野, 一樣要行procedure, 直接去改code咪得囉 又唔洗改logic, spring真係好鬼mk
spring最難真係記住佢設計個用法, 其實之前都學過, 不過冇做一排就唔記得
點解唔學node/python
易幾多
java 唔學spring 都大把其他framework
use kotlin la
無得揀, 有project用就要學返
我都唔知咁辛苦為乜呀

是但用c# visual studio鳩寫不知幾好
唉, 公司機又冇permission行tomcat, 下下寫完放file上dev試渣
各位高手巴打
部機冇permission行tomcat, 你地會點做?
local都run唔撚到, 做條撚咩
要咩permission
平時一unzip完就咁startup.sh就行到
可能block 左 sh
springboot冇呢個問題
好似冇耐之前見到jobsdb有份工係struts2 + reactjs
大家有冇諗過個career path係點 寫code做到幾多歲
以前見過5x仲見工話寫code
tech 底咪做system architect 起個靚底然後d code叫人dup
吹水底咪做PM
寫code好易比人取代
梗係唔會啦
見過D老鬼programmer
做下一間唔happy又轉另一間
係2皮頭至中人工係咁loop..
永遠有公司貪平請佢
佢仲要無個SA/Senior 唔guide住佢做都唔掂
上stackoverflow抄都有困難
當然係啦, run都run唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞