[DSE 2021] 大家準備好瘋狂做 數學 未呢? [5]

1001 回覆
1 Like 9 Dislike
一淺一深,同英文一樣,其實不用做咁多年,好多題型不斷進化下根本不會出。就算DSE2012/2013呢兩份卷都係試緊野,同呢家題型都有差別。

做熟d DSE題題都識,餘下就係功力問題,不是做幾多卷問題。
但有d網民話HKEAA鍾意翻炒CE/AL嘅
係咪pgde既
唔係呀
app識
份份都差d死😓
心臟細d都頂唔順
我 2020dse best 5 2x 入咗科大science ,之後先發現根本唔係大學maths既材料,繼續只會成績好差。屋企人想我take environmental science 呢d 濕鳩major, 求其過4年,但gum做根本自欺欺人。。
所以我想retake算,但冇人明白
乜EAA真係唔會翻炒舊題咩?唔信
你當報M2送core
感覺上有啲問法跟唔上時代

例如依家份卷個結構 唔會再考咁多分prove
頂盡3分
起到身咪去考
讀住ug報兩科好似太chur
咁咪abs反正你個報名費既價值得m2
你要咁樣取捨 上年既core應該考得唔錯啦
ching咩major?
同埋點先同到屋企人講Environmental science 呢d non math science 係廢科
唔係唔會,係投資回報,佢年年都有半份卷以上係自抄,咁應該做好果d先,抄CE,「但DSE從没出現過」(呢個先係做80CE價值)係有,不過唔多,都唔係年年會。

如果好似CW咁sort哂出黎當然做,如果已經好熟好熟DSE當然都可以做。但通常做十年(包CE10,11)已好夠。當然呢個只係我少少見解
即係dse 係多考computation?
佢講緊dse進化緊 所以唔會再出難度低既題種
例如polynomials 唔會再出呢類ce題目
part a find f(k)
part b hence, factorize f(x)
因為dse黎講太淺
咁你m2係aim咩...
因為佢m1/2 design係預你有core嘅知識
我嗰個年代做嗰啲舊卷,會寫個prove俾你考你填reason
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞