[DSE 2021] 大家準備好瘋狂做 數學 未呢? [5]

1001 回覆
1 Like 9 Dislike
「話雖如此
但我以前AL就未見過最勤力讀書既人會考得太差
(平均都會有C, 至少有大學讀)」

爛GRADE嘅人唔夠勤力
咁呢個講法就可以永遠不敗
其實aim high 嘅人除咗勤力仲需要啲咩?例如要心理質素好(臨場唔緊張⋯),遇新題目轉數快、解題有創意/跳脫嘅思路 呢啲重唔重要?
操卷操卷操卷 不停操就ok
可以試下extend 去complex number,之後solve 1 D Euclidean geometry 嘅題目
有冇咩例子?

依家dse 仲有冇學complex number?
利申:考al 嘅老野
我以為係1 dimension x
冇野lu
一d都唔需要,坦白講,而家DSE大部分題目都係翻炒居多,同以前CE由非吸煙區考到laser再摺紙飛機真係無得比。

考1-4基本上識哂8年pp點做再去就可以,唔係明個MS講乜叫識,係識得由零到尾寫個answer出黎。等於你2019識左條cubic polynomial ,2020翻炒應該full marks到佢,技巧一樣。

去到5就要熟,唔諗就做到A1及A2及B果堆例牌短題。要有技巧check answer確保自己100%冇錯。MS要寫咩先有分,做長題要知個topics會考咩,星唔星就要睇長題表現。

但當你想挑戰95-105分時,請確保你可攞到95分先,有d人都成日做一堆好深好深,但落到場就充滿careless mistakes,然後覺得好唔抵,自己好有實力。狀態係一門好個人的學問,有時做一百次mock唔會明,但考一次dse會明。
臨場狀態呢啲好難改善
唔通叫你唔好緊張,又真係個個做得到咩?

Aim high最重要係要喺識做嘅題目攞盡分數
可以短期內透過刨marking scheme改善到
就算唔係aim high都要做

仲要識得喺有限嘅資料搵到題目guide你嘅方向,知道佢想考咩,想學生做咩咁樣
可以聽下人哋點樣拆題,點樣諗到個方向;如果靠自己就需要啲時間,但絕對值得的
喺coordinate geometry題會明顯啲見到拆題嘅用處

MC就需要速度,練下啦
事後檢討過程會長過做卷,檢視下自己計咗幾多無謂嘢、浪費咗幾多時間
嫌慢就諗下點樣加速,圖形題又點樣搵線索之類
我既睇法係 信心係建立係你既努力之上
當你做夠一百幾十份卷 個水平都係consistent
咁就自然build up到自信
覺得自己能力夠 自然就會少啲怯場/壓力影響output既情況

利申 我係冇孖星既垃圾
Aim high嘅目標係要操到滿分,一分都唔可以俾人扣得到
同意有d野考一次公開試先會明
我知道左自己既不自量力
同埋唔好用學校成績/PP成績黎打飛機
考1都要識哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞