[DSE 2021] 大家準備好瘋狂做 數學 未呢? [5]

1001 回覆
1 Like 9 Dislike
2020年份卷都睇得出HKEAA想封殺捷徑

Q13 factor and remainder theorem Q14 equation of circle + property of circle

逼你由最基本既野諗
早兩日完
數學上要 但Marking會灰咗佢 即係可以唔駛寫
其實份Marking就寫得好清楚嘅
與其估估下 點解唔睇下頭一兩版呢
唔否認真係有唔少日校老師都教得差
我以前讀2科AL+1科AS果3個都真係廢到貼地
ECON果個連張五常套理論都未讀得熟就鳩教
PA test同exam出d LCCI lv3/會考程度既卷比我地做
咁既情況真係冇得唔補習

至少數學依科我覺得
識教同唔識教真係可以爭好撚遠
唔係話自修甚至狂補習就解決到既問題黎
即係我唔求你教我公開試寫咩steps有分
但起碼我問你條PP點做你都秒答到我先啦
考試配套,concept由第一堂開始已經差人地一大截
仲點樣係依個拉curve既制度下脫穎而出
其實用program 唔係計快啲(特別mc)同check答案㗎咋咩
例如LQ 我用linear equation with two unknowns都唔通直接畀答案+寫(by program)咩
要用就用最難封殺個d
有咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞