[DSE 2021] 大家準備好瘋狂做 數學 未呢? [5]

1001 回覆
1 Like 9 Dislike
天滅M1
M1 5/5*/5**三個grade相差得7分
點估
M1呢科野好抵讀 1/3科當1科
學個conditional prob都出成廿分
依個真
依科野係追求5**難d
但拎5做3-4年PP, 掌握到點玩都夠做
咁又唔係
數底差讀M2應該成個section B空哂
應該話中上嗰堆 (core 4-5或者靠操攞星)啱讀M1
唔使操好多都已經core 5*-5**就啱讀M2
想問下dse 2021開始左報名未
高估左香港學生嘅數學能力
我覺得M2係唔難但係其實真係handle得好好嘅學生都唔多
當然而家個問題係有啲handle到嘅學生連讀都唔讀

而事實上好多學生都係格硬操出來
操完攞5學生去學M2我覺得應該得30-40分
反而M1可以靠操會對佢地friendly少少
M1內容少+淺+無咩變化
M2 matrix同vector可以問得幾深
點都係m1著數好多
其實都係睇自己需要
我覺得兩科目標只係拎5都容易
一科就課程上輕鬆, 另一科就分數上容易
如果大學想讀理科既話
點都有M2底會好好多
至少yr 1都會易pick up過其他冇讀既學生 (拎2拎3例外)
至於想讀商科, 但數底一般讀M1屈下分都唔錯
反正內容淺, 題型又冇咩變化
雖然我覺得有冇讀過M1入到大學都係冇咩分別
都仲有3成機會
M2個程度已經唔高,又係咁cut syllabus
但點解以前嘅中七學生pure maths都handle到
雖然係讀多好多科,但點解依家中六學生m2都搞唔掂
有無諗過pure條curve都唔係好高
八成基本上大部分科份都拎到A
M2 section A做啱哂送分題 section B淨係做啲a b part都有4/5啦
curve sketching/system of linear equations/vector有好多分都係齋計唔使點用腦 靠操嗰啲如果aim 4/5讀M2唔會難過M1
學某人話齋 數學好唔應該讀M1 數學唔好更加唔應該讀M1
高估左香港學生嘅數學能力
我覺得M2係唔難但係其實真係handle得好好嘅學生都唔多
當然而家個問題係有啲handle到嘅學生連讀都唔讀

而事實上好多學生都係格硬操出來
操完攞5學生去學M2我覺得應該得30-40分
反而M1可以靠操會對佢地friendly少少
M2個程度已經唔高,又係咁cut syllabus
但點解以前嘅中七學生pure maths都handle到
雖然係讀多好多科,但點解依家中六學生m2都搞唔掂
有無諗過pure條curve都唔係好高
八成基本上大部分份都拎到A
以前 pure maths 拎7x% 就 A
好難講有幾多人真係叫做 handle 到
或者我唔應該咁講”handle到”,但pmaths都難m2好多
其實重要性問題都好影響,pure當一科AL,相反M2地位仲低過LS,大部分人唔會付出溫一科elective時間去溫M2,啲學校仲要鼓勵學生剩係讀2X,自然大把人淨讀core/報M2但成績一般
同埋以前中英文係半科時數應該都少啲
依家根本都係擺唔到咁多時間落elective到
遑論elective都唔係既m1/2
其實講到尾學生水平係低左
49分m2都有4, 咁拎3咪分分鐘40分都冇
但同時UST收佢讀science
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞