[DSE 2021] 大家準備好瘋狂做 數學 未呢? [5]

1001 回覆
1 Like 9 Dislike
D人名睇到好亂
有學生問左我條咁既題目
比大家玩下
Find the constant term in the expansion of (1+x+1/x)^7
1 + 7!/(5!) + 7!/(3! 2! 2!) + 7!/(3! 3!) = 393
我都淨係諗到咁樣做

咁樣做都得嘅
我係咁計囉本身味
括1同x 括1同1/x 括x同1/x
夾埋三種計法掛
我係直接諗1,x同1/x相乘出到constant嘅combination,然後計返有幾多permutation

若果有一個中學生可以將binomial theorem嘅combinatorial concept extend去trinomial theorem,真係好抵讚
好多人學完binomial theorem淨係識9爆,問返佢點解啲cofficient係nCr就答唔出
expand trinomial 係 out-c
係架,呢啲當係鼓勵學生思考囉
開始教vector product了 m2就嚟教完
係咪要開始唔做by topic;做 amaths pmaths by year, mock
有冇好嘅m2 mock paper推介
公平啲講
m1/m2教binomial theorem都無用combinatoric嘅角度去講
都唔可以怪學生淨係識9爆嘅
無教過嘅嘢 答唔出好正常
我覺得主要係因為combinatorics通常係中五課程,而binomial係中四或中五學期初,個時間夾唔到

我自己教中四嗰陣都會講下combinatorics嘅

textbook都有略略帶過下嘅
有差唔多2版 唔算略略帶過架啦
不過我估應該唔係本本textbook都有
想問下公開試做proof果D reasons,考試局有冇統一到?定還是跟教科書咁寫就可以,有D書會寫「等邊三角形性質」有D就唔寫,係咪考試局自己識睇?
有冇人會咁教
https://youtu.be/ZBalWWHYFQc
因為你就算點教都要學cross method ,所以一開始入手點都由cross method行先。 呢個方法可以教,做探究欣賞,加埋圖象,要細路睇到係vertex x 坐標做中間左右延伸。
Find the surface area of a circumscribed sphere of a regular tetrahedron with edges of sqrt(2) .
2=9k^2+4k^2=>k^2=2/13
r^2=4k^2+k^2=10/13
Surface area=4pir^2=40pi/13
當左個centre係cg 應該無諗錯掛
點解我唔係好明嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞