[DSE 2021] 大家準備好瘋狂做 數學 未呢? [5]

1001 回覆
1 Like 9 Dislike
compulsory三寶

linear algebra: matrix嘅延續
multivariable calculus: 2個variables或以上嘅differentiation同integration
mathematical / real analysis: calculus背後嘅嚴格定義
記住 千祈唔好有同人鬥嘅心

同中學最大的分別係,中學教書通常飛走個proof,狂做exercise,大學就自己諗proof,冇咩exercise。唔係讀咩topic問題,留意讀讀下會發現應用唔到有點糾結,或者對堆抽象野冇咩熱誠,因為同現實真係冇咩關聯。

你可以買本中大intro real anal,感受一下風格先,數學95%係自己讀,DSE同以前水平有落差我唔敢講會handle得好好,要grad唔難,要維持興趣好難。
我講既唔係量,而係中學着做exercise操數唔洗你証野,但大學好少操數多左証野,証到去year 3/4開始懷疑人生。
仲有一個分別就係中學有好多 exam oriented 嘅捷徑或者係所謂神技
而大學係唔會再有呢啲嘢
讀中學可以做晒書嘅題目然後再操20年-30年past paper
但讀U一來無咁多時間,二來textbook exercise solution係要俾錢買
唔係可以問ta/prof?
定係唔得閑理你
lm學野
想知出處係邊度
出版社mock?
2008 A Maths Q18
CE 2008 A.Maths Q18
Marking寫d/dt(S2)>0, 但我諗緊h理論上可以跌至0 (i.e. h≥0), 所以d/dt(S2)≥0, 即係S should remain unchanged or increase, 我有冇諗錯?
世界大戰:h=0 嘅話仲算唔算 remains in the shape of a right circular cone?
h應該唔可以係0掛
h係0既話 d(S^2)/dt就會undefined
咁所以h其實唔可以等於0?
想問呢個位唔跟marking 用first derivative test得唔得
2r^2=h^2
take positive square root之後 應該都證到(0, 1.2r0]入面 S^2係increasing?
first derivative test 係用嚟搵判斷 critical point 係 max 定 min
唔係用嚟證明一個 function 係 increasing/decreasing 架喎
如果我搵左d(S^2)/dt|t=0 呢舊野係大過0
之後知道個maxima係h=sqrt(2)r0
咁唔係應該姐係知道左係h=1.2r0 (t=0) 到 h=0 (t=t’)呢個interval之間 d(S^2)/dt都係大過0?
呢個樣應該要係t=0 h=1.2r0既時候先成立?
聽落好危 好似skip咗好多嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞