啤牌新手必學:鋤大DEE

447 回覆
183 Like 60 Dislike
Pass
4455qqkk2
你一拆4/5我就打6
拆q/k就pass
隨你玩
http://words.hk/static/moliu/fullinfobig2/minimax.html
Ching自己試下你個套work唔work
問題:究竟A定B會贏呢?
問題設定:(1) A為先手;
(2) A及B都知道對方的牌。
推理:
假定A同B都係以勝利為目的,並會理性地採取最佳著法。
用最日常ge方式推理,我地可以先諗下A一開始唔能夠出d咩牌
(1) A唔能夠出Dee,因為之後點出都輸。(如果唔明呢步,小編奉勸你今生不要接觸任何涉及賭博ge遊戲。)
(2) A唔能夠出Pair,因為B出Pair Dee就即刻玩完。
(3) A唔能夠拆Pair出單支,因為B即刻會出Dee,之後無論A出Dee定Pass B都贏梗。(假設真係A出Dee打B個隻Dee,因為唔能夠出單支,A只能夠出Pair,出完Pair之後出單支B就即刻贏)
從(3)我地可以發現勝負關鍵在於:
(P) A出完牌後如果有超過一隻單支在手(唔計Dee),A就實輸。
由此我地知道 (4) A一開始只能夠出3或者Ace。
(5) 如果A一開始出3,B就會Pass,因為出6或者Dee都會輸(A一出Dee就可以Pair到尾)。
之後由於(2)同(P),A只能出Ace。而B都係會Pass,因為一出Dee就輸(理由同上)
(6) 如果A一開始出Ace,B都會Pass,因為出Dee會輸。(理由同上)
由此我地知道 (7) 其實A一開始出Ace先定3先係無分別,因為B都係會Pass。
咁呢個時候A手上得返9隻牌:一隻Dee、Pair 4、Pair 5、Pair Q同Pair K;B仲有3隻牌:一隻6同Pair Dee。
之後A可以點出呢?
(8) 由於(2)並且係唔能夠違反(P) ge情況下,A只能夠拆Pair出單支。
(9) 如果A拆Pair 4 (或者Pair 5)出單支,咁B就出6。A無得Pass,但出Dee會違反(1);拆Pair Q或Pair K會違反(P),即係點都輸。
(10) 如果A拆Pair Q (或者Pair K)出單支,咁B就Pass。由於A唔能夠違反(P),所以只能K,K,Q,Q (或者Q,Q,K,K) 咁出單支,但之後就會去返(9)。
結論 (11) A點出都輸,B贏梗。
蛇a2345最大
諗諗下好似B贏

A出3 B pass
A出4 B用2打 呢個時候A仲有隻4 同A
A 就算pass B出埋隻6
A 點都永遠走唔到兩隻單牌

A出3 B pass
A出A B pass
A出4 B出6
A拆多對打 = 兩單牌永遠走唔到
A 用紅心2 = 最多剩返455 而b仲有22
A都輸
但係23456係大dee喎 照你理論唔係打柒A2345咩?
大bee定大dee呀屌
2一樣大 再睇第二大
A對6
a2345最大係因為有齊a同dee呢兩隻 你23456得一隻dee唔夠a2345大 總知a2345>23456>akqj10

利申:wiki都可以錯
估唔到花嘅爭議會大過蛇
蛇先係鋤dee奇怪嘅地方

牌序:
3 4 5 6 7 8 9 10 J Q K A Dee

如果個原則將A換算做14,Dee換算做15,噉A同Dee可以駁返落3 4 5係唔合理嘅一件事,不過有呢個規矩唯有跟啦
照你咁講同花順點解又唔睇花式?
鋤大DEE都要教?天生就識喎
咁點解♥️24567會大過♦️2A567
葵扇>紅心>梅花>階磚
B: Pass
B: pass
B: pass
我無講過紅心24567大過階磚2a567
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞