啤牌新手必學:鋤大DEE

447 回覆
183 Like 60 Dislike
#317 個網真係幾好
叫個班話A贏既人贏咗貼張相出黎先
屌你係唔係閱讀障礙呀傻閪咁都唔撚明
佢字都打到1999點理解呀
咁咩為止叫識玩?
規矩咪又係人定

你玩開先睇字後睇花
我玩開先睇花後睇字

咁點解係你先啱?
你發明左隻game定點?
定係你玩開係咁就覺得係咁

話人唔識鋤Dee
唔覺得咁樣都係蛇
覺得2唔可以駁3
咁12345大定23456大?
12345最細? 13張就係
你自己平時點玩開係你嘅事
事實上鋤大DEE係計先字後花
我相信絕大部份人都係計先字後花 Wiki亦都係咁寫
當然你可以講點解要跟wiki所寫 想點玩就點玩之類
但唔該唔好宣傳啲錯誤嘅玩法
計邊個手上隻2大
秒殺成班弱智
駛閪睇,開牌打既話A果手牌一定贏緊

A果手就一定出3先,b出2既話就心2打番出pair就贏

出6就用A打,佢pass就一隻一隻出,4-4,k-k咁出都冇所謂,唔會咁on9 出一隻4一隻5

B一出2,A又出2跟手pair到尾,最多最後要行一隻單支
咩叫事實上係先計字後計花?
個事實點黎?

你相信絕大部份人係咁?
我夠相信絕大部份人唔係咁
Wiki你都攞嚟當ref? 你u grad左未? 我淨間改完我係咪又可以話「wiki都係咁寫」

錯誤同正確係相對 無絕對
最多係玩前講到明跟邊條規矩 到時無得賴咁解
鋤D其實無乜技巧,只要記牌就可以。高階記到2 1 K Q J 10 9 8,淨係可以唔記3 4 5 6 7,其實勝率已經有8成了。
細個中四~五時係堂哥屋企同佢哋D大人打,我做槍手佢係金主,$5/隻。再到大學左右發覺得要9成勝率以上起碼要記到6,淨3 4 5唔記,每局洗腦再記,其實好快累。運氣5成,記性4成,經驗1成。
玩法就講規矩架啫

打牌你話可以891咁上牌都得架

相對上最多人跟既就係規矩,你話34567最大都得架,有人跟你規矩就得
兩隻最大都係你到 咁你點解唔出大dee
條片想表達既係要頂大姐 頂大既情況下就係要有大出大架啦 只係佢個例子咁岩有大Dee
啱架 所以我咪話最好就開波前講清楚係點
大家清楚無爭拗咪得
依家鋤大d定鋤大花啊
睇花先都講得出
照你咁講 下次有人同你玩包剪揼都要講定玩法先
你可能玩開揼>包
錯誤類比啦

鋤dee要講到明因為就係有兩派人不斷主張自已先啱
為左防止有咩誤會先講到明

包剪揼係冇呢一個問題
包剪揼從來都只有一種主張 無出現過兩派人爭論
所以唔洗

你要比喻都用捉伊因黎做比喻啦
有啲人淨係「何」
有人啲人又話可以「V」
出現咗兩派人爭論
咁呢個時候咪要開波前講清楚囉

明白?
點解你要咁主觀覺得包剪揼無呢個問題?
你點樣知無?我有遇過 咁又點樣?

你係要喺到包拗頸我都無計
規矩就係規矩 係要講乜野防止誤會要講定先
咁我想問要個規矩黎做乜柒?
你: 3
我: pass

到你
邊個得閒同你包拗頸
你用包剪揼呢樣同我拗似乎你先至係包拗頸

我由頭到尾只係指出鋤dee有兩派主張
開波前講清講楚就唔洗煩

規矩就係規矩 啱呀 我係質疑緊你個規矩邊度嚟啫
咁既然兩派主張最終都會引致意見不同
我建議一開始講清楚就可以解決問題 係咁多
好奇問下話花係睇花先既玩家

假設係♦️1 3 5 7 9

你地係會講煙九花定階磚煙九花

我覺得啲人話23456蛇係最細 或者 AKQJ10> A2345/23456唔多唔小都係因為show hand影響到,因為show hand 2係最細
但鋤dee講緊2最大,但我隻2大撚過晒你成條蛇都唔知點解會係最細

不過同fd玩又賭錢既咪講定規矩,啱咪玩唔啱咪quit

利申:玩開 花睇晒數先鬥花,A2345>23456>10jqkA
有無人知同花順 咩最大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞