啤牌新手必學:鋤大DEE

447 回覆
183 Like 60 Dislike
我都亂左 有得咁睇就最好
A2345最大我知
但係
兩條蛇都係A2345
一條隻5係 葵扇
另一條隻5係 紅心♥️

我認知係 葵扇 條蛇大D
其實係計頭先 唔會計尾 姐係紅心煙頭 葵5尾 一定細過葵煙頭 紅心5尾
哩個世界真係好多人唔識賭錢嫁
其實就算唔識都好
用個邏輯去諗都知道咁規則係一定岩
不過啲人永遠話花就睇花先

哩啲都叫做基本
鋤d最緊要係家家都識玩
要’朗’牌,頂下家

後期真係發現左太多人都係上家打7仔
佢就跟打大少少
又唔識拆牌打
大Dee又唔知成日留留黎做咩
就轉左打麻雀

利申
省港澳長途Dee王
點解係鬥隻5 唔係鬥隻2呢

鬥緊係鬥最大嗰隻先啦

45678蛇你會鬥隻8定鬥隻6
冇錯 仲知有大 就睇大
鋤Dee用腦過麻雀好撚多
唔認同
打麻雀係入撚左另一個境界
講緊一番起糊或者打台灣牌
因為變化多好多
同埋你諗下
如果四個人都識玩
你揸7牌係輸硬咁濟
哩個我屋企係打大一隻
唔計花
咁又係 唔記得左有柒牌呢味野
麻雀起碼點柒都可以摸下
樓主又話教人 去左邊?
教21點! !
你睇下呢度既留言 就知其實好多人"以為"自己識鋤DEE
正如玩象棋我同你講馬行日
你話你玩開馬行田
又話規矩係人定 象棋又唔係你發明你有咩資格話人錯 點解要跟你馬行日

咁其實我都駁你唔到
你揾到人同你玩馬行田咪得

但我只能夠同你講出面一般嘅規矩就係馬行日
而玩開馬行田通常會俾人話唔識玩 就係咁
笑死 話自己玩開規矩自己定真係無敵
:我同班朋友打開籃球用腳入, 籃球你發明定點?定係你打開係用手 你就覺得係咁
計點數唔計花係講緊,5隻牌既點數 唔係淨係最大嗰隻既點數
A K 5 4 3 A Q 9 8 3, 大家有A 就打和 計第二隻最大, 所以K> Q,
咁A K 5 4 3嬴
5隻數字一樣先計花, 如果大家都係A K 5 4 3, 咁咪葵扇A殺哂
Poker之類既Game都係咁計 其實有咁難明?
屌你老母依家鋤大花定鋤大Dee
屌你老味因為同花順 同 一堂花 係兩樣野囉
各處鄉村各處例姐,我由細到大屋企人都係玩10JQKA最大
同花順都睇花呀
紅心AKQJ10係輸葵扇AKQJ10架喎
B必勝

關鍵在於A第二/三張牌出咩牌
由於A必須先出單支 所以第一張必定會出3

當A第二張出(4/5) ,B必須出2,A選擇:
(1)出2頂大,B過,等待(4/5)/A出現,以2+6獲勝
(2)Pass,B必須出6,等待A出(4/5)/A,然後以2獲勝

當A第二張出A,B必須Pass,A選擇:
(1)第三張出(4/5),B出6,A必須選擇:
(1)出Q/K,B出2,A出2,A最終會輸1張單支
(2)出2,B過,最後B以雙2必獲勝
(2)第三張出(Q/K),B必須Pass,A選擇:
(1)繼續Q/K,B繼續Pass,直到所有Q/K出完,A必須出4/5,當出現第一張4/5,B必須出6,A必出2,B過,最後B以雙2必獲勝
(2)4/5,B出2,回到第一個情況,A無論出2頂/Pass,最終都無法Pair到最尾,B可以2+6獲勝

當A第二張出(Q/K),B 必須Pass,A選擇:
(1)第三張繼續(Q/K),B繼續Pass,當A出第三張(Q/K)時,B出2,A選擇:
(1)出2頂大,然後出Pair,最終必剩下(Q/K)+A,B可以2+6獲勝
(2)Pass,B出6,A必須出2,最終剩下(Q/K)+A,B可以單支2獲勝

(2)第三張出(4/5/A),B必須出2,A選擇:
(1)出2頂大,然後出pair,最終必剩下(4/5/A)+(Q/K),B可以2+6獲勝
(2)Pass,B出6,A必須出2,最終必剩下(4/5/A)+(Q/K),B可以單支2獲勝

無論邊種情況最終都係B獲勝
丁蟹林鄭都上連燈?
做得唔岩左就補句 未學行先學走
人地類比包剪揼係因為計花先就同包<揼一樣咁唔合理
稍為有邏輯嘅人用下腦都明點解要睇數字先
你條on9仔死都要講到你d山寨規矩係另一派主張
我理撚得你自己點玩
你咪試下出去賭錢照同人咁講
輕則笑到你面都黃 重則打到你仆街
小朋友柒左就潛啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞