外國開學, 突然好多身邊全家移民, 好有97前逃亡feel

270 回覆
815 Like 29 Dislike

me too
點解香港爆破之後就有民主?
無利用價值中共更加會強權打壓
望嘅係要中共爆

根本而家留係香港係乜都做唔到
去咗外國反而仲可以做好多野
天下滅共之勢已成
一年前都估唔到美國會企出嚟滅共
一年前都估唔到成隊第7艦隊係南海彈出彈入
就算China Joe上台 都係影響唔到個結果
一直都覺得係咁 而且好多人都係咁 個格真係好賤
但上年開始我明咗一樣嘢 雖然有好多賤格香港人
但都仲有兩百萬人以上唔係咁自私自利 係會追求公義民主自由 又會捐錢
真係想呢班好嘅香港人完全走晒 留返全部賤種係香港日日互相鬥賤
難d
人永遠自私
有錢只會更加自私
咁大好個機率 唔走
留係度做大灣區維尼熊炮灰咩?
但政治 民生 甚至文化層面都同接近番西方

認真既 唔好咁天真 無論點難聽啲講句 香港係中國既城市係事實 美國英國個啲一早唔据香港 但一直郁唔到 依家要攬炒比曬藉口郁鳩香港 斷曬香港所有既優勢 無論結果係點 香港會變番做一個無價值既普通中國城市 你講既政治同文化會繼續同中國同化

所謂人權同武肺 都只係借屌香港郁鳩中國既藉口
Trump連任到之後未必會好似而家咁積極地搞鳩支那

雖然Biden甚至唔會搞
英>美>澳>加
BC
識有同事,己經去左英國
個女小學,仲用緊zoom上緊香港堂, 無人知佢已經走左
文化可以有點變西方 香港人移民 繼續keep住放大陸人落黎同化
退休就唔會去美國啦
今日落樓下餐廳買外賣食
點知啲員工走曬 話準備移民去加拿大
見到商場地下有人倒瀉奶茶 想叫清潔阿姐拖下地
點知清潔阿姐都走埋 冇人搞清潔
個冷氣壞左想搵人整
連維修員話準備去台灣 叫我自己搞掂
其實最唔怕搵唔到工就係基層
咁有型你不如去北京反支

支共俾人圍剿,敢肯定第一時間用香港做人質,或者搵香港祭旗

你有型想做烈士多謝你,但好多人唔會用身家性命同你搏
不嬲都話97走嘅人係醒目啲
97仲留低嘅人都係蠢啲
醒嗰啲走咗,蠢嗰啲就留喺度做緊大家嘅老闆
所以點解大家會覺得啲老闆多數係on9
因為本身就唔係精英嚟

97前走嘅人當選大把係藍絲
但藍還藍
但事實係聰明啲

我老母都係咁講
話97前走咗70萬香港人
當時得500萬人嘅香港裡面
呢70萬好多都係精英嚟
聽聞男拔女拔 收插班生
太多人退學??

港雖三戶,亡共必港!
我反而覺得係移左民拎左外國身份先 再番香港賺錢個d最醒
好嘢 個個都移民走佬
遲啲dse 10分入港大醫科
我見唔到喎
澳洲仲未開關封得好實
爆破根本香港死硬
不過引到佢鎖國
香港地,邊個AGE GROUP都有麻煩友。
希望有能力,快啲閃人,唔洗再喺依個地方住。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞