外國開學, 突然好多身邊全家移民, 好有97前逃亡feel

270 回覆
815 Like 29 Dislike
香港多娛樂= 行街/山睇戲食飯 其他唔洗諗

外國啲store/ mall早收工有work life balance 就話外國悶

外國揸車平人人都有架車就屌交通唔方便無車搭 (香港人貼人聞住臭汗味企黨鉄又無所謂)
咁都要問?
二戰時全球反納綷
你想唔想留係德國?
搞得到移民就已經有PR身份
可以入境啦
我覺得97果陣D人都冇走得而家咁急
地方細路又窄又人多,想搵個地方靜下都唔得 ,中撚晒
門口想擺架單車都唔得,呢個又係真

仲有,香港話就話中西交融
但其實就係囉撚晒中西最差個d野,好個d又唔見佢有
加拿大移民可以入境

利申: 今個月入咗
Top 1% 咪中西交融囉
你自問有幾多個外國人 friend?
有咩人咪有點樣既今日囉
香港起佢地眼中從來都只係ATM
冇民族個種凝聚性, 有難又點會唔雞咁腳走
笑咗
有錢更加唔想住香
想搵錢先會stay係香
正常人都覺北歐/美國好多生活條件好過香港架啦

唔通97前移民班中產/有錢人傻嘅咩!

係香港有班人,成日講外國住, 點唔好唔好,好都格硬話唔好。
唔知以為佢地係自虐狂。

都係嗰句,我有能力的話,時速9秒9即閃!
住得好嗰班放假拖隻Jet Ski去玩水BBQ啦
仲有咁多嘢講咩

融入唔到個班日日係屋企睇TVB 又唔識揸車當然
識嘅冇人會移民,頂多都係講下
就算融入唔到,都知生活條件好過香港啦。
有啲未去過外國住,都話人外國點唔好住。

話外國屋大,清潔會好麻煩。
哦,有錢佬怕比人鏢心吖麻。
寫大大個服字。
你咪放長雙眼睇下囉
咁講到咁驚你買咗機票未姐
走難唔好擇日啦,即刻做啦
走定唔走都要嘈 連登仔
唔走咪唔走 走咪走
夾硬說服人地要走/唔走 為咩
割韮菜
一面反共一面用垃圾蝗語
冷戰都反共咗幾十年, 就算派埋兵去打越戰韓戰咪一樣係輸
我都認同,想走未走,唔想就唔走。
就算唔講國安法,英美生活條件不嬲好過香港架啦
邊個想屈響間細細單位裡面
最簡單嘅例子
係外國最普通超市買到嘅嘢= 香港citysuper 嘅貨
無必要去嘈
個個條件唔同 考慮既野唔同 價值觀唔同
有咩好嘈
97 前基本法 未實行,文字可以呃下人
又有師徒華 李柱銘呢d 維穩人士做代言人安定民心
嗰時仲要大陸笠笠亂,有時諗佢地其實有冇考慮過依啲

如果真係發生咩事,下一代受,多謝哂佢地。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞