外國開學, 突然好多身邊全家移民, 好有97前逃亡feel

270 回覆
815 Like 29 Dislike
我係其中一個,不過自己走,因為政權逼害既係香港年輕人
幾個朋友都做大公司。(全港都識嗰啲)
但暫時冇話有同事/高層移民。

anyway,
我估通常中產或以上,先夠膽移民。
何來希望 無論結果係點 香港都收皮
歐洲?
online zoom上堂到一半個prof都走撚左
下 身邊完全冇人諗過走wo
踩港撚
其實你都無數據證明少人走 你吠乜
你有答到我問題?比到我讀書少證據未呀講證據達人
一個窮學生開口埋口話人可憐同原諒人地乜乜柒柒,回覆80%內容都係顛狗式屌人,但正面答個問題都唔敢

現實要自卑到咩地步先要喺網上自大去逃避
係你窮姐 香港有錢一樣好好住
九七嗰時仲讀緊小學,都叫有多中產同學,依家已經遍佈歐美,佢哋後代都已落地生根,返而冇乜衰到要回流。
依家又要幫自己一家諗,香港人前世真係做錯啲咩,又要走難
有錢嘅朋友同事已經做緊啦
加>美>澳>英
有人走,唔算多,
大部份拎月入中位數左緊嘅人都唔會走
少過嘅更唔會走

走嘅都係高於中位數,而且係頂尖數落30%嘅人。
但個班人一係本身有外國國籍,一係就專業人士未搵夠嘅唔走住
但一早送左仔女去外國讀
睇你做邊行
我講緊全球反支
你咁講加拿大都有人俾佢人質緊
但咁係停唔到美國佬同其他盟友繼續反9佢
的確
講嘢刻薄, 自我中心
"我真係好撚鍾意香港"
呢句說話真係講唔出口
我果度全層8個單位 走淨2間我放埋張sofa 出去坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞