外國開學, 突然好多身邊全家移民, 好有97前逃亡feel

270 回覆
815 Like 29 Dislike
依個真係由讀書,到做野。。。都發現好多人眼紅人。

見你讀書/做野好過佢,佢地就會好似自動探測器,搵野唱你/笑你。

最慘係,啲人仲要笑埋/講埋一份。

有啲就係驚人同自己咁叻/好,就會盡快剷除對手。
話完人,最興就話認真就輸了
中產嘅uncle auntie就真係plan緊嘅
反而有幾個frd係外國讀緊書就畢業
經過上年之後估唔到都係話想留係香港
話覺得香港啱佢地多啲 所以唔會移民外國
佢9up
冇經歷香港,夠離地
關咩事 純粹接受唔到外國太悶
覺得香港嘅生活同娛樂啱自己多啲
而d多數有曬綠卡,想幾時走都得
就我自己所見而家真正吃香既人有兩種
一種係周身刀張張都利,例子就係我而家跟個大佬,數學+IT出身,做金融做左十幾年,第二代中產,自細見過世面
一種係純粹Stem人,好有經驗讀到好深入
冇問題喎,依家Manchester 有local restriction,都係咁約agent睇樓。
我地都係有細路要諗埋校區同埋工作機會,頭兩年唔熟路應該都會租下先。外國買樓唔似香港咁過一排賣左仲有得升,難甩手難升。

其實我地都唔急買樓,係香港呢邊要settle, 同埋我地唔係bno 去英國,仲有paperwork 未處理好。
有同事已經賣左樓,而家翻左去佢老爺奶奶到住,開關就會全家去英國
TG谷入邊既當地人Share出黎
一日十幾個家庭唔出奇
當遊行出黎有一百萬個黃嘅
5%人移民
都有五萬人,當三個人為一個家庭都過萬個家庭
仲未計港豬,藍絲都有機會走人
有綠卡好撚煩半年要返一次 有passport先唔洗煩
由番工開始,啲老細、同事、HR已夠哂西
郁啲就要寸鳩你,俾個氹你踩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞