外國開學, 突然好多身邊全家移民, 好有97前逃亡feel

270 回覆
815 Like 29 Dislike
緊係會 對支那資金留曬口水
Sg根本照dup香港個套
但講科技發展同政府對金融業嘅長遠前膽性同配套完爆香港
所以我早幾年過去個邊station過一年時就講過香港食老本唔改遲早比人追過,而家只係香港自廢武功

最簡單一樣,好多外資regional hub已經過曬去sg就知咩事
18年trade war時10間有1,2間醒水過定去起hub
19年反送中就10間有3-4間過去
到而家黨安法就已經有6,7間喺個邊
你睇返咁多年發生嘅所有嘢
當年乜撚都唔要,隻身遊水過黎真係好堅揪
喺鬼國生活有幾難捱先會咁做
當然有啲後代唔會感恩咁係佢嘅事
但更加多難民後代會更加努力就係為咗可以再走遠啲
1997係咁 2020都係咁
我阿爺當年話喺大陸食樹皮,所以我強烈相信如果佢唔落嚟一定唔會生到我老豆,唔會有我
如果你係覺得自己發唔到達 安安穩穩過活
加/澳>加/澳>美>英

如果你係IT/finance 專才
美>加>英>澳
如果係英國,一係搵社區託兒服務,一係就俾鄰居照顧,順便同隔離鄰居們打好關係。

外國係幾重視整個社區居民之間互動。
咁你又打唔過班土匪,前屋主睇到呢d事後,叫你快d過去佢度住避開班強盜,仲死留喺度俾土匪打死?

前屋主都想想收番間屋,幫手趕走土匪,但無奈佢哋太兇猛,要搵世界警察一齊做野先趕得走佢哋。
唔好意思,我鍾意的香港已經喺2020年7月1號消失佐了。依家呢個香港已經唔再係我熟悉,生活佐幾十年的地方,只係掛住香港呢個名的中共管治城巿

就算他日光復,我所熟悉的香港亦永遠唔會再番來。而家先醒悟:哪裏有自由,哪裏就是祖國。
會唔會好多人留低香港層樓,只係個人走去英國
倫敦機場每日都有十幾個香港家庭到步,曼城都多左唔少香港移民,依家都話緊係要申請LOTR,到左一月正式開放申請重唔係出埃及記2.0??
比盡3萬啦
同埋大家知道有97問題, 一早知, 大家都有幾年時間去plan, 大佬呀今年個國安法都係一個月內搞掂
咁人地圈子唔同, 公屋撚窮撚緊係走唔到, 就算走到都未必生活舒服, 但揸住供滿左兩三層樓, 放哂都拎住兩三千萬, 去到外國可以慢慢起步
如果我係佢地, 我諗唔到理由, 點解唔走
仲未計好多人要d 時間準備,依家周圍又lockdown 睇唔到住屋環境,所以下年先會走。

我自己同兩個朋友都係咁,各自去加拿大、澳洲同英國,到時都要搵人接收d 好新淨既傢俬,同埋工人姐姐好好都想搵個nice family 接埋佢。
睇性質同function
英文得嘅又專業啱英美澳都得
次選咪sg
咁你問緊金融嘛 金融都係換啲compatible法治國去做,唔通叫你去Vietnam 同Cambodia 做金融咩
事實係
不過都要睇專業夾唔夾,金融業都好多範
以我為例我就係金融業嘅rc 後來修埋fc最後專精咗sanctions,自己係去民主發達國技術移民(19年頭)
而家玩法就唔知啦
香港太多人,走幾多都唔怕。
香港人把口賤,上連登最清楚。
大隊咪咁快走住呀

我未走得住 仲要賣樓

你班友等我賣埋先大隊行人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞