2020 fresh grad 畢業即失業圍爐區 (4)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
me
最後仲同個supervisor炒咗
屌我都係
乞食科可以讀咩專科master?
FG翻左個幾月好想quit 日日翻到想喊
番咩工阿 賭波啦吊
點解啊巴?
我自已本身想英國讀urban plan, 個course 比佢個邊嘅皇家XXXXX (RTPI) accredited左,做多幾年就有個牌但其實都struggle 過好唔好讀第範,因為planning個market都未必咁闊咁
有牌繼續go啦
btw urban plan邊算係乞食
Ching讀咩,我本身係science勿相認
唔會相認到
我Engineering
好似香港咁都會有時比啲engineering consultancy做planning所以struggle緊,本身science底同埋都做過啲engine嘅intern, 都有諗過轉唔轉engine個邊
jijjs 雖然啲工雜啲 但起碼有得in 下
jobsdb 真係in 到無in 過
想問下今年八大FG 文職工OFFER普遍幾錢?
15K?
唯一一樣野係唔好以為jijs 無伏工
same
睇讀咩master
如果係MA MSocSci就...祝你好運
master 呢個時勢
哂錢哂時間
所以我唔明點解我咁多文社科同學走去讀MA MSocSci同LLM之類話避世同洗底你master grad去搵工 人地會對你期望再提高 同埋更加驚你搵到好路數會好快走
我之前hea左兩個月搵工,然後九月頭返左份新工三日就叫我唔使再返住
唉,唯有做住私補加freelance再睇吓有冇啲pt做住先再算吧
但係想問吓design或者插畫係咪freelance好過返全職架?
唯一解釋係唔想係呢個時勢搵工
預一年後個市會比宜家好
但你宜家搵到工起碼賺到一年錢先
我都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞