2020 fresh grad 畢業即失業圍爐區 (4)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
我以為佢話佢個Microsoft outlook有問題所以收唔到
個人認為1有用過2
Interpersonal skill, customer service, client management
最重要係你講到好聽得意嘅story
補習真係好難當example講
NGO 係咪做做野好慢
In program assistant 15k

以前pt sales 區經理出左個offer 14k+bonus
就黎冇錢 屋企人身體又唔好
利申讀sport management
成個行業摺哂
我自己都做過coffee shop waiter

Examples:
1. 話自己對一樣野(e.g. espresso)好有興趣然後會好passionate 去做-> passionate in life 同埋真係係會落手去學去做唔係得個講字

2. 鋪頭澳洲人嘅熟客多 落單同佢地傾baseball 學好左點同客人(from different social background) social去maintain relationships in the long run

3. Take ownership over task -> 做waiter都當自己生意咁做 客人唔滿意一定會盡力解決 / 見到有可以improve 嘅地方都會出聲提議點改善令盤生意賺更多 or enhance efficiency (e.g teach your boss to use kanban for just-in-time operating model)

講多句美國好多人college會去餐廳coffee shop打工自令更生 職業無分貴賤 最緊要係你講得出你學到啲咩野同有咩transferable

Every experience in your life shapes you who you are today. Hope it helps
多謝巴打,真係學到野,從來冇諗過依d角度

你依d係真係咁做過,定係基於自己興趣吹出黎?例如baseball/espresso,係咪真係你興趣黎,有信心同個interivewer繼續吹都唔會穿煲?

睇完巴打d example同自己平時諗果d真係勁大對比,明明係差唔多既工,但係好似大家個思維 眼界唔一樣咁,我死實實咁 巴打識轉彎
Espresso係真 Barrista都好肯教
Baseball係望住老細做,吹出黎
當自己生意做個心態係真嘅,例子係吹嘅
你頂爛市做廉價勞工,
大佬緊係對你好
唔係 有d ot到仆街 做到仆街
15都唔叫頂爛市啦
識人11k八大
Fresh grad 第一份工揾幾多算多 揾幾多又算少?認真問 唔好答50k
咁問無意思,但籠統來講,有牌30K以上。普通科13-15k,MT 20-25K。
今年有三大12k
Lm
我都有聽講 但應該係大brand個人認為如果係大brand對cv有用 唔介意人工低d
大brand得12k仲叫大brand?
大brand先小氣
大brand應該少啲出價咁低
local公司咪會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞