2020 fresh grad 畢業即失業圍爐區 (4)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
我知9-6 咁樣
頂爛市
我7月報啲工全部填14-15K
每過一個月都-1K
到依家減到11K都冇得in
你如果唔係讀嗰行嘅做錯嘢其實好正常
根本都唔知成個project整體係點運作
就算上司教你都只係教你要做嗰part
一旦遇到關於其他part嘅問題就肯定唔會識做
完全唔關你係聰明定蠢事 有啲嘢唔識就係唔識

返咗一排問過同事幾次嘢 先發現佢都唔知點解啲嘢係咁做
只係佢做得耐過我已經背熟晒程序 每日機械式咁做慣咗先好似真係識晒點做咁
唔關錢事 低唔代表有offer㗎 反而有機會覺得你係咪對自己咁冇信心
又或者可能我讀乞食科
報咩工都唔係好對應
我都係乞食科 其實都係睇你揾邊行 admin/ hr一定多人爭 我apply過呢類嘅都有十幾份 hr得一份有得in admin好似冇
其實除咗Admin & HR之外
仲有搵其他transport嘅文職
但我唔係讀Supply Chain / Logistics
所以可能因為咁冇回音
好有同感
試吓sales and marketing? 係要跑數 不過人工唔會11k呢個價 如果接受到 可以試吓
做倉使唔使體力勞動?
多謝巴打嘅建議
但都係對sales同跑數有啲抗拒
其實要 睇師父肯唔肯比你試工 我星期六去試工
番5.5日咪姐係番6 日
計番其實人工都高 有75/hr不過無晒私人時間 睇你點睇
睇你肯唔肯為75/hr放棄人生做奴才姐
講真75/hr好高 出面市價都係60/hr
我麻麻地呀 但見岀面admin工岀手好似都低 所以想上嚟問下意見
人為財死 鳥為食亡每一個打工仔既悲歌
我係仲未接受到現實既fg傻仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞