2020 fresh grad 畢業即失業圍爐區 (4)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
但侍應保安做3 5 7年都15K呢
呢啲做啲高尚餐廳 住宅先有空間升
如果是但屋村 街檔唔會升
通常頭一兩Round會係寫文Aptest個啲,題目嘅話上網應該有唔少Source,跟住就係AC,通常係Case Study Presentation之類,咩形式都有,最後Final In問啲問題就應該睇見你個director嘅style,多數都會relate返去宜家佢地公司handle緊嘅Topics
我朋友都係
係咪好hea
我自己嚟計,因為係三大乞食科,所以好早就開始報,但係就無咩點準備過

叫你操題就係因為自己好多時候死係Apt呢關上面,中期醒覺嘅時候都已經無咩好報

至於問題個啲就depends嘅,bank我無入過final round答唔到你,但係大firm個啲可以上Google search下related嘅新聞,不過我覺得呢啲入到final round先再煩啦

我自己反而覺得搞好啲基本嘢其實好重要,尤其CV同啲一開始叫你介紹自己嘅文,點樣可以用最精簡嘅文字包裝到你自己,唔係鳩吹一段你自己睇完都覺得悶嘅文/你自己做HR都唔想scan嘅job experience,同埋會令間公司feel到你份CV係有為佢間公司而執過度過,到佢拎返出嚟問你你又好清楚自己寫左咩,仲present到extra嘅嘢比佢聽咁

利申:fg20 普通大firm mt (2XK)
原來而家咁高要求 15k都係俾狗做
巴打好好人 aim mt 既人通常好少會答依d基本野

cv果到我已經無力回天,依家都係想搵返自己科普通既entry位 自己以前傻仔冇諗畢業搵工,冇好好建立份靚仔cv 淨係做埋d垃圾工 依家淨係得:-
(1) 半年pt侍應,
(2) n年前合約寫明得8堂既中學補習,
(3) 2個月相關公司summer intern 但係個duty淨係幫間公司出去影相
(4) 2個月義工服務

依家硬住頭皮寫 2+3+4 落去cv到, 但係根本唔係好相關,同埋冇得好似你咁有改動空間 我覺得好似中哂你講果d 包裝唔到自己,hr睇完都唔會想scan既job experience

你係咪已經好多份/有好長intern經驗?我冇咩intern經驗,其實係份份intern都冇咩野做 你地自己吹到有野做,定係你地果d intern真係會比到有用既經驗你地?
吹到好撚勁咁
佢比你做intern既有冇真係個post既ft?
有既就照抄返ft既responsibility

點睇?
有冇師兄仲揾緊工?
咁睇已經夠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞