2020 fresh grad 畢業即失業圍爐區 (4)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
如無意外應該都26 27歲

其實我都好清楚讀master只係另一種逃避
將前景寄望喺一個虛幻嘅將來度
好似讀完master就可以解決晒而家大部份嘅問題咁

但係同一時間我又好清楚
而家嘅我如果唔做任何改變嘅話
以後嘅五年 十年 我嘅人生都依然會係而家呢種狀態

6年小學 6年中學 4年大學 讀咗16年書我都好攰喇
每一年讀書都係不斷同人競爭 又不斷淘汰人
捱過咗中學校內試 又要考dse 捱過咗dse 又要去應付大學考試
好唔容易捱到大學畢業 仲要喺社會上同人競爭 俾人揀嚟揀去

明明我阿爸阿媽嗰代連大學都冇讀過
有邊個估到過咗二三十年後 連大學都已經會冇人請
我剩係想將來有個自己嘅地方 有個家庭 搵份自己鍾意做嘅工
但係呢啲偏偏喺香港就係冇辦法實現

當我連前途都見唔到 當我每日生活都唔知係為咩
咁逃避就唔係一種怕事咁簡單
而係對現實嘅無力
你原本打算幾時開始揾工
30 份好少啫
唔好做 廢事碑人搶左個位

點都試下啦,你報都唔一定收你依家好多degree就走去做
識人做幾年做到SIA之後考到io跟外面條隊
依家環境咁差,乜都試下啦
入境散仔算係紀律部隊性價比高
二十幾左右呀 其實算少
見其他人都係百幾份咁send
一直未打過全職?一直以來都係讀書?
讀master要幾錢?
唔關事 hr都係求其抽 因為太多人send cv
想轉工啦
做啦 唔好諗 有得做就做
連in都冇得in啊
我都係 最近send 完 無
自己做過,唔岩,唔想浪費時間,寧願第一份揾到自己想做既工種
大家好 20fg 嚟報個到先
搵工未啊 20fg
一直搵緊 不過冇咩心水工
工作係唔會有心水架 現實小小啦
根本你既心水工作就係唔洗工作又有錢收既超級富豪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞