2020 fresh grad 畢業即失業圍爐區 (4)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
雖然係fg都唔洗咁都take下話
識人一大文科12k
我海歸派都係12k
如果家中不急你有工開,可以考慮唔take。11K咁低,9成係中小企,隨時唔只人工伏,其他仲伏。
11k就唔好啦,唔急養家就下一份。
其實你一做左part time,都幾難請假去見工,依家咁多人失業,公司唔會就你時間in,除非你cv好靚,所以第一份工真係搵份自己岩,然後長做一段時間,唔係做得短又寫唔到cv,俾人問起就唔太好。反正依家肺炎,失業多一段時間大家都明
其實你一做左full time,都幾難請假去見工,依家咁多人失業,公司唔會就你時間in,除非你cv好靚,所以第一份工真係搵份自己岩,然後長做一段時間,唔係做得短又寫唔到cv,俾人問起就唔太好。反正依家肺炎,失業多一段時間大家都明
搵咁少有冇諗翻當初點解要花錢花時間讀?
冇學歷嘅都搵得多過11k啦
我學校癈,無internship資源,但由7月到依家都in過好多,我唯一一份internship因為政治原因,唔落得cv,落左可能仲無機會
放心啦 就算有工番都係頹足一世
比你升到職咪又係要做
真係個個都識 唔識仲讀到大學?
Send 左70份cv 得一份有得見,但係唔係幾鐘意份工。不過照屌住先。巴絲打們加油
見左先啦 見又未必請 請又可能未必啱
如果有offer再算囉 加油
利申: 一樣搵唔到工 都係得個見字
有得in都唔好咁開心住
個人經歷起碼廿幾次都冇一份有下文
冇屋企人屌就係
有屋企人屌 日日屌你做咩唔搵工
好似你冇搵過工咁
咁有人請人得架 屌
不過當然 有西offer唔會同屋企人講 自己諗re唔reject
連admin既工都話要最少1年相關經驗,非專科fg真係揾份文職都難,份份都話要經驗,論學歷都明明已經overkill左,係衰冇經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞