2020 fresh grad 畢業即失業圍爐區 (4)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
好似唔睇cv就約人面試咁
講到明fg但成日問幾次 姐係冇做過ft?
好似好介意咁
但我resume都寫清楚pt同intern啦喎
又講明fg
唔想請唔好in啦 車錢都蝕埋
返緊邊個department?好唔好返啊?
有冇人同我一樣 完全唔知點由大學嗰種狀態shift去返工嘅狀態

大學嗰種自由 由yr1開始訓練你點去自主學習
你可以自己揀幾點上堂 邊日day off 走唔走堂 自己點樣溫書
大學嘅教育就係同你講 你點揀都唔緊要 最重要係對自己嘅決定負責

但係一返咗工之後就發現 大學入面嗰種自由嘅狀態根本唔適用於workplace上
公司每日已經限咗你返朝9晚6 有時仲焗住要OT 每年就係得嗰幾日假 仲要睇下嗰排忙唔忙先請得
你做嘅嘢又唔係為咗自己 只係為咗幫老細賺錢 最得好又唔知關自由咩事
全日嘅精神已經用晒喺工作上 根本你返到屋企後乜都做唔到 hea下hea下又夠鐘瞓

嗰種感覺好似返咗去中學嗰段時間咁 好恐怖
你每日諗嘅嘢只係dse 長期處於高壓狀態咁
每日返去又見唔到盡頭 又唔知為咩而做 只係見個個好努力咁做自己又跟住做

大學嗰4年好似係比個囚犯出去放下風咁 等你見識過外面世界嘅美好之後 又捉返你入個監倉度繼續坐
未開始返
department唔講啦驚自爆
今日sec in左份感覺幾大機會請
我之前就係適應唔到係咁逃避 放左好耐假先搵
19grad既我
仲未搵到工想死 好無用
搵左N個月,成日見完都無回音
lm
2月
話明放左好耐假
你明我做緊咩,就係冇做野
雖然中間返過下散工,但好少
文科仔出到嚟搵野做慘過俾大笨象強姦一百次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞