Marketing 市況專區 (2)

806 回覆
5 Like 7 Dislike
呢個咩公司黎,完全冇聽過,就黎505not found
media agency建議大家有時間學下用ga4

online shop 淨係web 定連埋app, both 既就用ga4, 但係而家未駁到主要ecom backend, 要自己set up 返transaction 既parameters. 基本ad tracking 可以照用返GA UA 既UTM睇,但想睇埋funnel/ user journey / cross device 就ga4 啦

Set tag/pixel 而家係expect marketer 自己搞點,定大家都會同公司IT人夾?
最好就識d 基本野啦,識用下gtm standard 果堆triggers, 因為都幫到手去理解成件事係點發生。
至於advanced 要custom html 既就返it 幫手砌
多謝Ching 解答,除左GA4,Adwords,fb ad + pixel ,有無其他工具你哋都日日會用到monitor d ad performance / optimization?
如果睇performamce 都係上返各自channels睇多,市面亦有platform / mmps 係將咁多個channels 既performance group 埋嚟睇。

optimization 就上返各自channels 到做

另一個重點其實係點樣present result & insight, 未用過既可以試下玩下data studio砌dashboard, 砌砌下你就會了解多d 開波setup campaign 果陣應該點setup 同介開d 野👍
想問吓你係邊一年嘅fg?
前輩介唔介意分享下media buy fg 咩價先正常
非marketing major
工作內容係咪就係向media落廣告
前途如何
做一兩年轉入in-house 難唔難
會去YouTube 自學下先,thank you so much Ching!
純media buy 就唔建議喇,最好就係做performance / planning. 建議開波就入4As做返幾年先,而家應該係13k 左右。
呢行錢途非常睇你個人夠唔夠sharp, 主要都係靠做夠一兩年轉工。

4As做完幾年出嚟想搵錢既就可以試下再入local agency / startup 做,人工會可以加得快d. 而以往agency人 轉inhse 都係做到director level再入in hse 做manager (~30歲+), 而家多左咁多startup 就當然多d 選擇, 但我諗到最尾都係你自己做落慢慢摸先摸到岩自己既路👍
Agger
感謝感謝 點解唔好做 做做下係咪難啲跳去其他role
收到個唔錯嘅offer 但係聽落唔係最想做嘅role(應該唔打算係呢條path做落去 所以唔知take唔take好
幾多錢
黎緊Media轉做social
話說今日無聊撳左GA4 但係backend改完新id之後
淨係睇到traffic 其他info乜都無 係邊part未set好?
UTM果邊都有照住加返GA4 但係都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞