Marketing 市況專區 (2)

806 回覆
5 Like 7 Dislike
Agency專搵餐廳客表示市況好撚慘
有冇人知點解呢排send極cv都無interview?
明明background都算好 做過幾間大公司
以前一send cv一定好多interview同offer
到底係咪而家競爭太大定根本無心請人

想問下咁多位mkt朋友仔你地搵工搵成點
介唔介意講下background 係做online marketing 定咩?
原來度度嘅marketing都係乞食科,唔係我嘅問題
都唔係啊,做緊eComm 覺得幾好景喎,SEM SEO manager ,eCommerce manager LinkedIn 勁多headhunt private message ,當然in唔in得成係另一回事,但至少睇到job market係有demand ,希望巴打早日搵到心儀工作
係果度做左幾多年,Total mkt exp 多少~?
我喺外國做緊 agency,只係對比其他行業覺得自己人工有啲低。
認真問想知,Asian 會唔會被壓價?
唔知係咪Asian問題,但我係因為唔想再待業落去,所以揀左佢地job posting 個range嘅下限。我個情況有啲特殊。不過我移民申請成功後我同經理講我要去政府搞手續,佢第二日就同老闆約我面談加我人工,加左1x%。
不過我間 agency算係hea工,間公司唔係啲咩大公司。冇香港咁辛苦。
咁你經理都幾好啊
係呀。我成間公司啲人,除左老闆之外,全部人都係與世無爭。大家都係安安份份準時收工出年又加人工 但我同我一個大同講起人工(想將來申請屋企人移民)時,我話我仲未達到個收入要求,我朋友有啲驚訝。佢做buyer ,應該收入幾好。 當下我有少少尷尬。不過我當時已經打算轉行,所以都算啦。
移左民已是人生贏家
係呀,人比人比死人。再講,佢入嘅公司我都做唔嚟,fashion 嗰啲我真心唔識。 不過 agency 有唔同嘅經驗,都係好事。
有無做緊Prixm 嘅巴打講下IT 部門好唔好做?
想知做agency 轉入in-house 係咪好難
Agency 做到am 位 一份in house interview 都冇
想問下有無人喺4a 做緊

想知SME同AM人工大概幾多 再上去又大概幾多

想俾個目標自己返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞