Marketing 市況專區 (2)

804 回覆
5 Like 7 Dislike
有堆讀IT但唔想做programmer就會去咗做Analyst, 僱主都傾向請嗰啲, 所以好難轉行
師兄搵緊咩位?
冇呀,睇下有冇senior officer / am
你翻幾耐開始厭?
我係絲 好想搵份啱自己嘅grad job
睇嚟marketing冇辦法有work life balance
係咪一做marketing就好難轉行
又唔係厭呢行,通常係想轉公司做下唔同野咁
收到marketing research offer 應唔應該要好
佢話就話朝九晚六 但聽人講要成日OT?
做sales囉
如果單單只係為咗錢,不如都係做sales算
Major mkt 21 grad 迷惘中
如果想要錢係咪做sales好過 個人黎講都幾鐘意做sales 但又驚做咗跳唔返出黎
考慮過兩年想去外國讀master再搵機會留低
咁其實呢兩年嘅工作經驗仲係咪咁重要
sales都有得入back office做既,睇你自己點揀囉
下份工做b2b sales
都唔係嘅,入in-house會冇agency咁忙
不過呢一行人工偏低,同埋真係唔中意成日雕花
啱啱grad唔好諗緊多,試咗先就知自己啱唔啱做
N字頭做F&B嗰間fmcg? 呢間啲MT,唔洗3年都已經走哂無人想留低,啲MT有啲做一至兩年已轉行劈掉重練,少部份完哂成個MT program既人都裸辭之後再揾工,留低嗰啲MT一係唔夠料走唔到,一係懶揾工

FMCG做Principal brand owner 嚟講,F&B最惡做,佢同P&G或者US MNC比較係兩個層次,呢間出手低同埋亂鳩點啲MT做啲打雜嘢(包括打單),唔淨係香港MT program咁,係連大陸既MT program 都有類似情況,上網睇下comment爬文已知,唔好為咗有雪糕食就盲中中走入去
其實有無男仔做marketing
我見無論entry定senior
pr同mkt好多都係女
有呀,我地一半一半
Me
Fg 去左agency 1 年
頂唔住去咗做bank inhouse到依家,6年
想問ching bank inhouse mkt會做啲乜?不時見佢請人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞