Marketing 市況專區 (2)

806 回覆
5 Like 7 Dislike
想問fg agency同in-house 嘅叫價係大概幾多?
21fg send咗十幾份cv先得一個interview
多數都係14k-15k,好少少應該有16k嘅
我之前嗌18k都有得in,不過當然佢有壓價啦
想知點睇fmcg嘅key accojnt sales位 前景career點
account*
嘩屌原來你係真心唔係假膠
你指我開18k?
我都知開得高咗 個陣啱啱搵唔知嘛
後尾改到15啦
一來呢樣
二來我亦唔覺得開13k有咩問題
覺得deserve better之前也要先衡量下自己條件吧
Marketing搵工好難,成日中d濕鳩保險/細公司既伏,sales 同保險狗扮marketing
留個名

最近好多inhouse請人都話想有agency經驗既優先 都唔知有乜咁特別?

利申:做左inhouse 6年上到經理位 想走但sd左十幾封cv連一個interview都無
做咗in house大公司兩年幾,決定轉行,太撚窮喇做marketing
Ching想轉乜
有咩可以轉
就係你班仆街做爛市
會唔會係你對畢業生有過多的幻想呢

以我所知4As或者新傳媒/星島/經濟 對一般大學(中英文合格然後真係要考入去讀四年果D) FG白紙都係開緊呢D價左右,仲要只係得12個月+可以無視的bonus

(如果你本身已經build up左值得一提的skill set,當然可以無視上述價碼)

當然FG亦可以選擇inhouse /細agency /細media 的崗位,我亦相信FG 起 inhouse 會更容易爭取高少少的起薪點

但唔好講到揀左上述選擇的人係有問題囉

同埋我仲想強調一句
市面上好多FG
連我上述講嘅"中英文合格然後真係要考入去讀四年果D"大學學位畢業 都無
同一個entry post,你睇完HKU grad的candidate下一份可能係毅進大學畢業

FG同FG之間的差距係可以好大的
唔係個個都有條件選擇

要錢途就做測量/com sec/會計/等專業行業
或者去做sales/RM/BD 呢類同revenue直接掛勾的行業
唔同行業mkt,做agency定inhouse都有差價啦
如果係lifestyle嘅聽過唔少公司開10k-13k,有番兩年經驗先15-18k
行digital要識多少少嘅先13k-15k開頭……

當然全世界咁多人,唔可以完全否定有FG可以一黎就嗌得高呢個可能
但呢行實在太泛濫,一般都唔使考咩牌(學google學seo sem另計啦)
讀又唔使讀mkt先可以入行,通街都有人都話自己識mkt,供應多到咁,爛市唔係因為人工嗌得低咁簡單所致
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞