AMD討論POST(53) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
jack巴打你好,我想請教下
如果我平時主要用sketchup,photoshop,打lol,雙mon播片
唔打機係咪冇需要用獨立顯示卡?
會唔會換你條link𠴱部比較好?
我用緊嘅list如下
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
1 x MSI B450I GAMING PLUS AC Mini-ITX
2 x ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
1 x ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
1 x Corsair Force GS 128GB
1 x Sapphire Radeon™ PULSE RX 570 4GB GDDR5
1 x Antec NX Series NX550 550W
1 x Sharkoon 小悍將 SHARK ZONE C10 Mini-ITX (雙風扇版本)
總計: $6,016
你之前set幾多?😞😞😞
建議上dgpu
譏謝解答
因為我平時畫圖 見gpu都係0%usage
所以先以為apu會適合啲
判斷唔到
見佢打機粒cpu都比較少用多過50%
唔知如果用到70%/80%個溫度會點
佢用notebook u 唔會熱到去邊

之前YouTube有人試直接唔裝散熱 都運作到
諗緊pn50定x300,想成舊嘢帶出國
pn50細啲但係無風扇同行15w
x300有風扇而且行65w但係大舊啲同asrock...
去國外上Amazon買
想setup好帶去用
唔想去到個人一頭煙仲要花時間再搞
asus香港未返4700u
我唔使用到r7
呢D本身己經係半廠機狀態 asus香港佢上埋window ssd先咁貴
有好有唔好?
我自己無咩所謂
保養方便 出事直接揾asus 冇diy咁麻煩
可惜係15w唔係45w
pn50應該有散熱
被動散熱?
反正唔好玩調高tdp 呢部asus預你15w行
唔會啦,怕爆炸
我跟返之前啲post 講,好似係set左-0.05 offset諗住涼啲
https://twitter.com/Radeon/status/1305612438675562505

外國有人估係用HBM,希望唔係另一張VII
GDDR6來
鬼佬認為用HBM2因為後面個X鎖同以前用hbm2嘅核心一樣大

但其實咁樣可以只係僅僅代表個package大
從現有嘅傳聞基本上冇可能會用HBM2
而且早幾日傳會用128MB Cache
128MB Cache -> XBox 360 Xenos / XBox ONE Durango 果種On-Die eDRAM ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞