AMD討論POST(53) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我手動行4.0炸
cpu
cpu
intel超ram無fclk咪可以超到4000幾囉
嗰陣 $6,380 入手,到而家只係用咗 10 個半月
噉換 U 唔換板有冇問題
舊 X570 好似都唔係好超得
咁就要比較 io + 2條4.0 vs type c + fanless + 2.5gbe

4+2 個usb ports 真係有d 唔夠, kb mouse 都去咗2個
宜家3900x 用緊Asus x570-I 行緊1.25v 4.3ghz

諗緊轉5950x,諗緊換唔換板好定係將粒3900x換返落b450-I度,x570-I 就上5950x
x570-e qvl list都4400啦,塊板係完全無問題
第二個m.2我唔會用gen 4囉,
放個個位一定熱到哭

如果會玩m.2拉條pcie x4既線就可以諗諗
3900x換返落b450-I
amd cpu真係好廢
向好嘅方向諗,係 Zen2 唔夠勁
zen 3如果改善埋io die就好了
唔改io die ipc都+19%
而家搞到追電話噉,S20 Ultra 5G 用咗 5 個月就換 Note20 Ultra 5G
3950X 用未足一年就想換 5950X
話說今代5600冇non-x?
又留返俾OEM廠?
X470 / B450 要出年1月先有update for zen3
想問下有冇人有頭緒

我部機係3700x + x570 master +gskill 3600c18
部機之前不定時reboot,拎左比faroll 發現係底板問題,拎左比聯強整
依家整完,開xmp就問題依舊,但降落3200就冇問題
仲有之前買左塊後備既b450 tuf pro-s,佢開xmp行3600c18就冇問題
咁到底係咩問題?
Ram廢?底板廢?3700x fabric 有問題?
你換換症發作了
係咪淨係master 上唔到3600?
上到,以前用左半年都冇事
之後就開始出事
依家一開xmp部機就唔穩定,半日左右就會reboot, 行唔到完整既cinbench

屌垃圾板冇人權
有冇做過update bios?
正常留係1004度穩定D
去親faroll 佢都會幫我update埋
降下bios版本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞