AMD討論POST(53) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
唔好亂改動ram setting
jack巴有冇試玩 未睇個軟件 佢係RAM+CPU 一次過搞?
淨cpu
只係佢叫你整之前ram係要stable oc或者開xmp
咁跟住佢會幫你run cpu oc同stress test
過到嘅就會超好左 不過我唔知重開機嘅話係要開返個software load profile先得定已經自動input左
但我估係同ryzen master一樣咁整
人手超方便D
咁繼續 1.25 4.2算
點解我粒3700x體質咁垃圾
4.2 1.4v都藍mon
靚體質果啲攞咗去做3800x
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/j2i3ms/ryzen_1st_gen_is_possible_on_a520_after_all/?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=iossmf
GIGABYTE F10 (AGESA 1.0.8.1) BIOS追加主援初代RYZEN

我塊B550I封塵兩個月終於可以拎嚟用
我3600
4.2 1.4v連機都開唔到

轉緊cinebench20

新手想問下,用amd ryzen master 超個數字會唔會係唔準/假?我呢個數係用緊amd ryzen master 黎超
係咪散熱唔俾力吖,
我個粒用360水冷壓4.55 1.35v冇問題
我都用緊360aio
咁大鑊我粒3600 4.2 用1.25v都穩行
睇嚟ching你抽到U皇或者用住ryzen master慢慢試下先
一燒prime 95 small ffts 就重新開機

轉返intel算
zen3如果出垃圾即走
一star就藍畫面, 即係點
留名狗衝5800X
唔夠電
我都試過唔夠電既話佢會REBOOT
你藍畫面一係純唔夠電OC唔到 一係RAM問題
佢個CODE係寫咩先
我3600x 4.4 1.29v
但係上唔到4.5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞