‎[罪大滔天] Sony Xperia 集中討論區(56) - 九月十七發佈 5 II - 「等效240Hz」黑科技?

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
冇人知~得SONY知
x1 for mobile軟件黎,咪撚呃鳩人好冇
相機個d先有chip
imx555/557基本上一樣
只不過一個外賣版/內銷版
唔撚係掛
我之前係邊到睇佢係寫晶片
晶乜春野
你自己望清楚手機同相機個介紹自先喇
成日鳩up
bionz for mobile都係軟件黎, 靠S865粒ISP做處理

唔係ALPHA入面果粒BIONZ X黎

BRAVIA X1粒 chip成粒電腦CPU咁大

https://youtu.be/xuDWXAF8GqI
咁呢個佢講明係algo嚟嘅
所以XPERIA根本冇咩黑科技, 一切只係軟件算法, 靠S865去做
我認錯
但其實效果係咪差好遠?
因為我覺得S865嘅效能唔會差得過獨立晶片
梗係有大分別, 你睇電視, 我調教唔同SETTINGS都有唔同效果, 如果S865做到, SONY直接用啦, 日本仔就係最掂係研發呢類單一功能晶片

X1 CHIP, S MASTER CHIP, BIONZ X CHIP, QN1 CHIP都係FOR 唔同領域既專用CHIPSET

電話講度用電同整合度, 所以用CPU做哂所有野都好正常, 不過效果唔會好過獨立野
我聽歌都唔會用XPERIA 1 跟果條線, 果條線係用機內解碼, 用高通解碼

推力, 音場, 人聲, 分析力, 低音, 高音, 清晰力都同我自己用獨立有ESS 9018 DAC CHIP既USB 轉接線狼有分別, 一耳已經分到高下
我仲未有機會見識到LDAC同aptxHD嘅威力
你條usb叫咩
Galaxy Z Fold2 5G 港版配備 12GB RAM 及 512GB UFS 儲存,港版售價 $16,998 並隨機提供 Samsung Care+ 主螢幕保用一年,其將在 9 月 10 日(週四)進行預售,並在 9 月 25 日(週五)正式上市。

另外 Samsung 亦會在港推出 Galaxy Z Fold2 5G 的 Thom Browne Edition 別注版,定價 $27,198 並將在 9 月 10 日(週四)進行預售。

Galaxy Z Fold2 採用 7.6 吋 Dynamic AMOLED 2X 主螢幕、及屏佔比大幅提升的  6.2 吋機背 Super AMOLED 副屏,運算部份配備最新驍龍 865+ SoC,電量部份用上以雙電芯構成的 4,500mAh 電池,相機就採用由 1,200 萬像素 Dual Pixel 對焦 F1.8 OIS 主鏡、1,200 萬像 123˚ 視角超廣角鏡,與擁有 OIS 光學防震功能的 1,200 萬像 F2.4 遠攝鏡構成。
中左
嘩 好叻
nextDrive SPECTRA X 台灣野
冇野送?
如果想試新野

可以去試聽下Lotoo PAW S1, 不過大陸野

仲有hilidac Beam 2, 都係大陸野
呢個好似因為制程問題先咁大
同台灣一樣冇
但台灣成71888
冇一間廠係伏過sony
利申:多年sony中伏經驗
我仲以為係X1色衰退,X1依家青過X1II
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞