‎[罪大滔天] Sony Xperia 集中討論區(56) - 九月十七發佈 5 II - 「等效240Hz」黑科技?

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
其實X1 II個motion blur reduction係咪好廢? 基本上感覺唔到?
唔預你長開就唔會比4000MAH你啦~ XPERIA細機有咁大電第一次見
即係可能70HZ-75HZ到感覺
其實都唔覺有
但不得不說1ii塊mon係真係靚過1
邊方面靚過? 應該係同一塊PANEL

你有2部機指埋比較過?

唔洗毒我, 我唔會中
調色唔同
我兩部都有
1ii明顯hdr都勁過1
唔睇HDR呢

我睇片主要都係YOUTUBE同BDRIP

NETFILX家人用4K BRAVIA睇
如果5 ii 有4k 120hz
其他硬件同1 ii 差唔多
價錢仲平過1 ii
咁仲有咩原因買1 ii
冇hdr都係
佢係整體調色都唔同
btw Bravia你開標準色定電影色多?
5ii得fhd
所以我話定價7K+ (學N20)
標準, MOTIONFLOW 流暢, 中間色調, 區域控光高, X-TENDED DYNAMIC RANGE 高

電視係唔滿意個音質, 遲D買SOUNDBAR解決
5II 應該$6998
其實有無慢鏡影片/ 知識類文章講下1 ii個motion blur係咩黎 同5ii又有咩分別?? 記得之前睇劉胖胖 1ii開箱,睇片/打機都唔見有觸發?
送最平個對耳機送手清貨
平200usd喎
佢個音量好唔平衡下
主要係低音太少, 冇計, 電視沒有低音單元

等SONY出新款SOUNDBAR, 原本想買ST-5000, 不過幾年前旗艦
呢個ok嘅 玩熟咗先再諗音質
官方解釋過係加電壓去減少像素變色所需時間

amoled 號稱反應快,但低質amoled 往往出現畫面同時變,但並排像素唔同時變既情況,俗稱jelly effect

而低質oled 拖影除時勁過lcd

Sony 個加電壓係用黎消除上面兩個問題
可惜都係做唔到等效90hz
唔知用埋黑幀技術會點?
其實插黑幀有唔好處, 會暗左

電視MOTION FLOW開極清晰就係插黑幀, 畫面即時暗左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞