排球少年!集中討論「9」再見了,我的樂園

1001 回覆
47 Like 5 Dislike
有冇人數到阿蘭有幾多個樣 基本上每次見佢都唔同咗樣咁
今集為左確保個ball仲係圓既都幾大犧牲
食力量咖哩 獲發球得分
點解會咁
因為第三季到第四季中間有兩年空白期
兩年嘅人手有轉變,商業環境都
睇緊第四季上半個時我第一個想法係: 係咪兩年後你地班人唔記得左個畫風
近呢幾年都多左好多日本廠會選擇外包俾大陸/韓國廠做
所以有時會導致水準時高時低
第四季15同16集已經有個明顯對比
Same here bro Mamo今次真係唔夾侑

今集講作畫我覺得全集畫得最靚係研磨(同先行圖嗰張西谷)
有啲都ok,日向,影山,北隊長算係咁
其他尤其是月島同阿蘭

節奏時好時壞,有時燃左一下但之後接唔到落去

不過無差得過15已經要還神
之後Keep到今集水準都收貨啦
我覺得打波好睇就得
得個波好睇
今集唔掂啦,只係算好15集少少
俾一至三季養大咗胃口。
其實貓嗰2集同4上集訓我都覺得幾好啦, keep 到都夠晒
agger
真呀 有咁嘅質素已經好ok
其實主要因為貓個兩集focus係人物描寫到先好睇左(角色劇情carry)
試下淨睇d打波scenes 悶撚到你訓
真係好似上次有巴打話齋 估下集崩唔崩仲好睇過場波
有冇網上中文版全套漫畫買 想係kindle上睇多次
換曬人做 因爲武肺作畫差就算 節奏差咗好多就真
兩個監督真係差好遠都係睇漫畫算
其實主要係因為一至三季資金足夠,同製作組係同一班人,有連貫性
講緊有好多scene其實唔洗咁仔細,但佢地畫埋,令觀眾可以親歷其境咁

Eg. 過馬路之前會有車經過、啲排球既紋好細緻、光調轉變非常講究、用粗線條表達力度、體育館會有回音、bgm配合得恰到好處等等(絕對可以話係養大左胃口,做得太好了)
當年由週刊節奏轉換成劇集節奏都做得好好

另外仲有 排球動畫其實真係用左好多出名大卡士聲優
成個烏野所有人 連鳩田、月島哥哥等等
同埋每間學校最常見既個幾個都會搵出名聲優
我諗呢個係好大原因點解今季cut哂宮城縣啲學校角色去ED,因為可以慳哂啲請聲優錢

單講今集,原本武田老師有幾句對白,但都cut哂,應該係因為神谷浩史我諗(?)

所以第4季係資源分配問題,各part唔夠錢唔夠人,又換走左個總監督,導致有啲會好好,有啲就會好差
唔小心禁錯負皮
最近重睇1至3季中 good old days
kobo 有

原版真係好型多囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞