美國以現時既軍力夠唔夠以一敵多國?

190 回覆
4 Like 6 Dislike
我覺得美國海軍可以1v世界,但空軍難啲講,1v 中俄應該55開,至於陸軍就同中國差唔多
美國內部d 左膠先係最大敵人

的確係
美國人命值錢過俄羅斯同中國好多
俄羅斯同中國可以話知啲人死
但美國唔可以
而且美國人係有權利同權力去反抗到政府
但俄羅斯人同中國人就唔得 政府話東就東話西就西
打起上黎美國嘅顧慮多好多
好似當年越戰咁 軍事上美根根本贏晒 傷亡亦好小
但國為反戰情緒太高漲而最後要退兵
班中國人仲厚顏無恥到覺得自己真係靠實力贏左越戰贏左美國 成日攞出黎打飛機

大陸係用人命換美國資源同金錢
死200萬人打到美國無錢
雖然打得好撚難睇,但係都算叫贏既

13億人口不是跟你開玩笑的

韓戰 已經係例子

美國出30萬人
中共出135萬人

最後美軍陣亡 3.6萬人
中共陣亡 60萬人

雙方係38線打到停戰

中共陣亡人數約廿萬人
你計埋北泡人落去?
一定無可能啦
越戰 韓戰有板你睇
美軍當時科技脾力一樣拋離中越半個世紀以上
結都係要收兵走人

你連越戰點解要撒兵都未知就縮返個龜頭入去啦

點解要撒呀你講

國內反對聲音呀麻 幫你講埋
咁點解反對呀

左膠反戰囉

的確係
但美國唔可以
班中國人仲厚顏無恥到覺得自己真係靠實力贏左越戰贏左美國 成日攞出黎打飛機

韓戰 已經係例子

美國出30萬人
中共出135萬人

中共陣亡 60萬人

雙方係38線打到停戰

中共陣亡人數約廿萬人
你計埋北泡人落去?

美國統計, 中共陣亡40萬

英國統計, 中共陣亡60萬

的確係
但美國唔可以

韓戰 已經係例子

美國出30萬人
中共出135萬人

中共陣亡 60萬人

雙方係38線打到停戰

中共陣亡人數約廿萬人
你計埋北泡人落去?

中共統計 冇死人 同天安門一樣

的確係
但美國唔可以

韓戰 已經係例子

美國出30萬人
中共出135萬人

中共陣亡 60萬人

雙方係38線打到停戰

中共陣亡人數約廿萬人
你計埋北泡人落去?

我係睇中國統計人數加大
再將美國人數除2
得出廿萬人左右
我寧願信美軍40萬好過英軍統計啦
點解美國係韓戰唔用核武
點解美國係韓戰唔用核武

因為蘇聯
點解美國係韓戰唔用核武

因為蘇聯

蘇聯個陣係世界一哥
中國 俄羅斯 可能抆水D
但對英法德個炸應該一個美國夠做晒咁多國?

一個post都有兩個笑點

德國唔講。。 英國新既艦同法國既戰機都好撚勁

盟友打乜鳩

的確係
但美國唔可以

韓戰 已經係例子

美國出30萬人
中共出135萬人

中共陣亡 60萬人

雙方係38線打到停戰

其實果時中國已經係最屈機既年代,打完日本仔再打內戰,個個都食過下夜粥,本身都好地地
係美國佬d少爺兵冇經驗先好似比人打落水狗咁打
但只要輸幾場再加埋無敵既資源,軍備,指揮,之後中共實死得多人
再者之後死既都係新兵,數目一定多過美國佬好多

韓戰嗰陣美國啱啱經歷二戰,咩少爺兵冇經驗

我建議你睇下美國當時新兵同有經歷過二戰既老兵比例先再討論

的確係
但美國唔可以

韓戰 已經係例子

美國出30萬人
中共出135萬人

中共陣亡 60萬人

雙方係38線打到停戰

中共陣亡人數約廿萬人
你計埋北泡人落去?

中共統計 冇死人 同天安門一樣

中共自己統計死左14萬

的確係
但美國唔可以

韓戰 已經係例子

美國出30萬人
中共出135萬人

中共陣亡 60萬人

雙方係38線打到停戰

中共陣亡人數約廿萬人
你計埋北泡人落去?

我係睇中國統計人數加大
再將美國人數除2
得出廿萬人左右
我寧願信美軍40萬好過英軍統計啦

當時中共135萬大軍 屈係一個小小既北韓到
美國出戰機轟炸, 已經可以炸死一堆中國軍人
所以中國軍人傷亡好慘重, 又有大量人凍死, 病死

所以40萬其實好合理
老實講句

美國軍力雖然係最強, 但如果要征服所有國家, 未必得
因為D國家玩游擊戰, 都可以玩死你

越南, 阿富汗, 伊拉克 就係咁

當然, 如果美國直接用核彈, 中子彈, 炸彈之母 將成個國家剷平, 咁無野好講

岩,真係要打杖時覺得陸軍最無用
控制空同海場戰爭已經贏左9成

所以計彈頭數量+制空權好有用

極不認同, 你有幾可見戰爭係靠海軍/空軍打贏
陸軍永遠都係首位

拎唔到制空權有幾多陸軍都死

制空權對支援陸軍係重要, 但制空權本身並不足以奠定勝局

制空權超級重要 但前題真係要係以支援陸軍/掃蕩轟炸 點都要陸軍
仲制空權 ,美國已經有太空權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞