美國以現時既軍力夠唔夠以一敵多國?

190 回覆
4 Like 6 Dislike
http://www.setn.com/News.aspx?NewsID=219020
睇德法英三甲不入 但都話佢地勁?
地又細,比人炸兩炸就玩完
點勁法

呢啲垃圾都有人信,唔係英德法,西班牙海軍夠秒台灣幾次

吹到台灣係列強

網絡聲量。。
鍵盤戰士實力
一定無可能啦
越戰 韓戰有板你睇
美軍當時科技脾力一樣拋離中越半個世紀以上
結都係要收兵走人

你連越戰點解要撒兵都未知就縮返個龜頭入去啦
唔好得個講字。

美國國防開支全世界第一,總數係第二名加到第三十二名總和既兩倍,3年前數字,自己google.

中国?石器時代咋,做多啲資料搜集再討論吧

同香港樓價有得揮
二戰德日再強
都比美國一個原子彈技術性KO
之後日本跟左美國當佢大佬

依家大部份國家都冇當年德日咁強
俄國都勁但唔需要幫中國或北韓

日本喺投擲原子彈前已經注定輸啦
星馬泰都夠揪美國啦

比你炸哂d重要城市,我拎個廢墟黎做咩....
仲要哂唔知幾多千個億

如果你想得到1個國家 一定係陸軍
破壞一個國家,而又要用到咁大成本,又無錢分,搵鬼走去打

仲玩19世紀果套要完全佔領成個國家咩
現代經濟你炸一炸港口大城市再封鎖海岸線就唔投降都唔得啦
發達國家輸曬海權空權之後冇可能仲可以大撤退去山區反擊
真係變做遊擊隊果陣已經大勢已去啦

封鎖其實冇你想像中咁有效, 因為有中立國可以做轉運中心, 而且即使畀你截斷到海上貿易, 一個國家都有好多應變方法, 例如二戰嗰陣德國被截斷橡膠供應, 佢咪自己生產人造替代品, 再唔係可以向周邊國家強搶
重點係跟唔跟戰爭法
強國呢D仆街真係會乜尻都唔理掉個核彈過去算數

唔會, 因為有MAD

MAD都係一份無白紙黑字既MUTUAL AGREEMENT
如果真係要夾硬黎都唔一定要用自己國家
(eg 搵金仔禁仔啦屌)

MAD唔係agreement嚟
金仔主要對手係美國, 但以北韓導彈技術射唔射到去美國本土就好大疑問
核武呢個問題可以唔駛太著重
認真打起黎你幾粒核彈內摧毀唔到人地, 人地就all in奉還
美國唔講有無攔截核彈設備, 你無幾十粒命中都搞唔掂佢啦

而且科學家計話地球最多只能承受50粒核彈左右, 你打仗變核戰其實係攬住人類一齊攬炒, 正常都唔會有國家咁用

核彈係震懾用多過實用, 金仔中東呢d癲佬就例外

如果hitler有核彈 你覺得佢最後會唔會用?
到ww3 我覺得戰敗方最後一定用
用起上黎 唔洗幾粒都夠整個核子冬天
物種滅絕
核武呢個問題可以唔駛太著重
認真打起黎你幾粒核彈內摧毀唔到人地, 人地就all in奉還
美國唔講有無攔截核彈設備, 你無幾十粒命中都搞唔掂佢啦

而且科學家計話地球最多只能承受50粒核彈左右, 你打仗變核戰其實係攬住人類一齊攬炒, 正常都唔會有國家咁用

核彈係震懾用多過實用, 金仔中東呢d癲佬就例外

如果hitler有核彈 你覺得佢最後會唔會用?
到ww3 我覺得戰敗方最後一定用
用起上黎 唔洗幾粒都夠整個核子冬天
物種滅絕

帳面上比多德國一年時間就會有,加埋有好過冇既V2火箭技術,實屌打美國啦
我都想知美國核彈欄截技術而家有幾高
想知有冇成功既費城計劃
想知中國既巡航導彈技術成唔成熟
仲想睇下遼寧艦行緊會唔會入水
再想睇下有冇alien
想睇下到中國臨投降前會唔會射核彈
再想睇下美國開戰理由(多數又係屈比人偷襲,獲獲打仗都係咁)
但我唔想打仗
可唔可以唔好再擺中國出黎 都未入流
以軍力比較 俄再加中國/法國/英國/印度是但2個應該夠打 如果冇俄國其他全部加埋都唔夠打 btw以色列實力去到邊唔知 應該好多野冇浮面
打咩先, 戰略對抗我覺得美國可以挑全世界.

但打全面戰爭就好難講, 除非美國人訓身支持, 唔係而家美國既經濟制度打全面戰爭好忟水.
唔好得個講字。

美國國防開支全世界第一,總數係第二名加到第三十二名總和既兩倍,3年前數字,自己google.

中国?石器時代咋,做多啲資料搜集再討論吧

同香港樓價有得揮

其實高軍費唔係好事, 美國不嬲個問題係太高.
一定無可能啦
越戰 韓戰有板你睇
結都係要收兵走人

所以都係睇打咩, hit and run美國無得輸.
但打地面入侵戰美國一直都唔強, 因為佢地國家財政差,軍費支出過大,收入大依賴海外收益都嚴重影響到佢地持續海外作戰能力.
中國 俄羅斯 可能抆水D
但對英法德個炸應該一個美國夠做晒咁多國?

中國現時有30粒氫彈,亦係全球唯一既30粒。

氫彈同炸彈之母比, 邊個勁D??

如果放粒係旺角會點??

我住葵芳,應該死得7788

屌, d五毛真係乜鳩大話都講得出口,
真係人唔笑狗都吠,

全球唯一30粒氫彈? 氫彈係叫hermonuclear bomb,
美國有2千幾粒, 俄佬又有2千幾粒, 支那得百幾粒
打飛機新聞都好信

美國造過1500萬頓級氫彈,
蘇聯造過5000萬頓級氫彈,
你小支那最勁果粒係幾多丫

睇返你果篇打飛機新聞仲好笑, 講完自己果粒氫彈, 跟住話如果計最大果粒俄佬沙皇bomb, 2粒可以核平日本

我屌你老母, 人地俄佬核彈關你支那撚事咩
你輸俄佬20倍啊, 仲夠膽同佢相題併論

照你咁講 俄國打起杖黎似乎最勁

係啊, 勁撚過中國多多聲

你話我聽支那有咩勁

見到d人話中國人多就真係想笑
你估而家仲係鬥人多咩
金仔有120萬軍人啊, 但有撚人驚佢d海陸空軍咩

中國人海戰術唔係講軍人,而係難民

13億蝗蟲對成個亞洲都係生態災難黎
http://www.setn.com/News.aspx?NewsID=219020
睇德法英三甲不入 但都話佢地勁?
地又細,比人炸兩炸就玩完
點勁法

呢啲垃圾都有人信,唔係英德法,西班牙海軍夠秒台灣幾次

吹到台灣係列強

網絡聲量

收視率
唔講美國軍事科技 講經驗都有好大優勢
一定無可能啦
越戰 韓戰有板你睇
結都係要收兵走人

點解要撒呀你講
一定無可能啦
越戰 韓戰有板你睇
結都係要收兵走人

點解要撒呀你講

國內反對聲音呀麻 幫你講埋
咁點解反對呀
老實講句

美國軍力雖然係最強, 但如果要征服所有國家, 未必得
因為D國家玩游擊戰, 都可以玩死你

越南, 阿富汗, 伊拉克 就係咁

當然, 如果美國直接用核彈, 中子彈, 炸彈之母 將成個國家剷平, 咁無野好講

岩,真係要打杖時覺得陸軍最無用
控制空同海場戰爭已經贏左9成

所以計彈頭數量+制空權好有用

極不認同, 你有幾可見戰爭係靠海軍/空軍打贏
陸軍永遠都係首位

以為打杖 空軍海軍唔純熟 先要靠陸軍
而加個世代真係打起杖黎陸軍好似最無用,
好似玩BF咁 有幾何玩兵仔可以贏到場game
全部都係靠載具, 陸軍唯一勁既就係tank

比你炸哂d重要城市,我拎個廢墟黎做咩....
仲要哂唔知幾多千個億

如果你想得到1個國家 一定係陸軍
破壞一個國家,而又要用到咁大成本,又無錢分,搵鬼走去打

如果個國家有資源又唔同講法

將所有人屠殺, 將所有城市變廢墟, 淨係要塊地和資源
美國內部d 左膠先係最大敵人

的確係
美國人命值錢過俄羅斯同中國好多
俄羅斯同中國可以話知啲人死
但美國唔可以
而且美國人係有權利同權力去反抗到政府
但俄羅斯人同中國人就唔得 政府話東就東話西就西
打起上黎美國嘅顧慮多好多
好似當年越戰咁 軍事上美根根本贏晒 傷亡亦好小
但國為反戰情緒太高漲而最後要退兵
班中國人仲厚顏無恥到覺得自己真係靠實力贏左越戰贏左美國 成日攞出黎打飛機

大陸係用人命換美國資源同金錢
死200萬人打到美國無錢
雖然打得好撚難睇,但係都算叫贏既

13億人口不是跟你開玩笑的

韓戰 已經係例子

美國出30萬人
中共出135萬人

最後美軍陣亡 3.6萬人
中共陣亡 60萬人

雙方係38線打到停戰
用唔用核彈先
打咩先, 戰略對抗我覺得美國可以挑全世界.

但打全面戰爭就好難講, 除非美國人訓身支持, 唔係而家美國既經濟制度打全面戰爭好忟水.

要美國出師有名既
佢地實有辦法 到時自編多一次911
全美上下訓身鎖國黎對抗我又覺得無得輸

的確係
但美國唔可以
班中國人仲厚顏無恥到覺得自己真係靠實力贏左越戰贏左美國 成日攞出黎打飛機

韓戰 已經係例子

美國出30萬人
中共出135萬人

中共陣亡 60萬人

雙方係38線打到停戰

其實果時中國已經係最屈機既年代,打完日本仔再打內戰,個個都食過下夜粥,本身都好地地
係美國佬d少爺兵冇經驗先好似比人打落水狗咁打
但只要輸幾場再加埋無敵既資源,軍備,指揮,之後中共實死得多人
再者之後死既都係新兵,數目一定多過美國佬好多

的確係
但美國唔可以

韓戰 已經係例子

美國出30萬人
中共出135萬人

中共陣亡 60萬人

雙方係38線打到停戰

其實果時中國已經係最屈機既年代,打完日本仔再打內戰,個個都食過下夜粥,本身都好地地
係美國佬d少爺兵冇經驗先好似比人打落水狗咁打
但只要輸幾場再加埋無敵既資源,軍備,指揮,之後中共實死得多人
再者之後死既都係新兵,數目一定多過美國佬好多

韓戰嗰陣美國啱啱經歷二戰,咩少爺兵冇經驗

的確係
但美國唔可以

韓戰 已經係例子

美國出30萬人
中共出135萬人

中共陣亡 60萬人

雙方係38線打到停戰

原來李承晚 既韓國國軍唔係人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞