有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (5)

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
醋好似唔得
除非唔出街食啦
醫生敲過我個肚話我個肚好多氣
但未confirm係發生咩事 要我照類似x-ray
成6千幾蚊 hihi
下個禮拜有結果
自從之前病完之後個胃差咗好多
太油膩嘅嘢或者奶都頂唔到
仲成日搞到唔想食嘢
個肚成日都勁脹 會瘋狂放屁 放啲好短好細既屁
有時翻工坐係到瞓陣 條皮帶頂住 會一邊瞓一邊用口gur 翻啲氣出黎 雖然幾爽

可以點樣解決
中醫話久病傷脾胃
戒清啲,食兩餐粥就會好返
有 但 not working for me
會唔會照胃鏡??
我都係差個排就好差
唔知求解
我依家係keep住咁差
一日先一餐
而家食清咗好多都係好唔返
一日一餐好唔健康呀
一食就胃痛
而家啱啱食完野痛緊
有冇睇下醫生定壓力性?

報告下先 最近呢幾個月胃脹好左
脹左接近一年
自從一月嗰陣消化性潰瘍(應該係)
之後就冇再睇醫生自行食胃藥
不過大壓力係真嘅
我都係咁 自從上年年中有次痾左一個月後 就無啦啦變左個胃出事到而家
我都係前年年底嘔左次勁

呢排其實都冇話戒口但係試下放鬆心情反而好似好咗
原來咁多人都受苦緊
我既情況係唔理有冇食野
個胃都好似有少少頂住同突出嚟咁
自己去㩒仲會覺得好似有舊嘢突出嚟唔知係我錯覺定點
睇完醫生都淨係求其開啲胃藥比我
話好少事 個人放鬆啲食少啲會脹氣嘅野食就得
我個情況係咪都算係胃脹成個月都未好番諗緊洗唔洗照個胃鏡 但係冇其他問題又唔痛咁
冇胃鏡,做左CT掃描
醫生話我條大腸有好多氣,可能既原因有壓力,瞓得唔好,運動唔夠同食無定時
依家開左一隻腸藥同埋益生菌比我食,同埋要我做到減少以上原因既生活習慣

btw個醫生超級nice, 我遇過最nice既醫生
想問胃脹係咪無得醫 見留言都係食少啲之類舒緩
屋企人胃脹 又話心口成日痛
做身體檢查又話無事 睇醫生只係比啲胃藥
係咪無根治 /預防方法
長期胃漲 放屁 以為有便意但一去廁所發現都係屁 好少真正屙到屎
本身好鍾意食生冷野 飲酒 返工辛苦更加想食鍾意既野獎勵自己 每星期食刺身/冷麵/生牛肉 配酒
去左睇中醫 叫我戒哂佢 三個月-半年後睇下點
前排照完胃鏡話我慢性輕微胃災(食左特效藥),又走去驗血同大便潛血個腸又無野,但就成日肚右邊有好多氣,有時食野會頂住咁,醫生話我係大腸有氣都係叫我做多啲運動同食慢啲,係咪真係無藥可以食?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞