有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (5)

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
有無人舊屎好正常 但係一抆張紙巾就好似平時肚瀉咁
自問當然冇戒到咁耐但都掂少左
真係好難忍口
你一飲凍野已經傷佢個胃
我有胃炎幾個月都忍唔到口
而家開始介埋飲凍野只飲熱野
個胃先好番D
但係一食甜野又來
昨日食左件西多已經個胃唔掂
有機會係腹部肌肉唔夠
所以腸臟蠕動緩慢令d屎卡晒機
最簡單係食完飯落街散下步
再做d core exercise

飲咖啡奶茶有得痾係因為你對奶敏感
你繼續飲落去你腸胃只會愈黎愈差

同埋建議食量減少,減輕腸胃負擔
炸嘢真係。。再加埋啲糖漿
救命 好撚多胃氣 食唔到野
可以點。。。
巴打試成點
第一次見到個post
近半年發現自己食唔到好多野,好漲少少就飽好似清化唔到咁
夜晚飲左罐可樂就胃酸倒流
同你一樣
welcome to 胃炎大家庭
凍+有氣=不了
太餓都會好辛苦
唉 點搞 呢排仲要牙肉痛
唉 好撚辛苦 食夜少有啲暈
戒口未呀ching
食清D? 食得少又係唔得
淨係戒奶only
企起身慢慢食都食到半碗嘅
餐餐食粥真係唔掂
好多野都要戒架巴打
有左胃病九年 頭幾年日日胃痛 嗰幾年日日食得好清 做運動 好似都冇咩用 呢九年照左三次胃鏡都冇咩事 有做左超聲波檢查肝膽胰 都無事 係個胃嘅問題就時好時壞 最尾一次照胃係上年年中 主要都係話發炎

到近呢半年wfh 日日係屋企食外賣 少咗運動 夜訓 呢幾個月胃脹胃痛返返黎 仲有肚屙 長期屙爛 上個月睇西醫叫我今次照腸同做電腦掃瞄 後尾出黎都冇咩事 不過胃脹胃痛問題就一直都係到

呢排仲嚴重左 食唔到野 夜晚又訓得唔好 中間試過睇中醫但效果唔太好 雖然止左肚屙 不過都仲係爛屎 而且仲有胃脹胃痛問題

今日上磅磅一磅發覺自己一個月輕左10磅 好擔心 到底應唔應該再照個胃 因為上一次覆診醫生話上年先照完唔使照咁密
係呢度見到好多同伴..........真係想死
我有胃氣問題已經3-4年,但都只係真係食左好多先會咁

但呢半年突然轉差,食少少就想反肚,胃氣辛苦到要即刻啪粒胃藥,已經對食野有少少恐懼

已經拎左醫生轉介信打算去睇腸胃專科照胃鏡,各位有經驗既巴絲,照胃鏡係咪好辛苦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞