有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (5)

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
lactobif 300億 8隻菌
所有研究大部分人缺乏而且腸道需要嘅菌都有
要搞掂腸道嘅最緊要係腸菌多樣性
嗰隻活得易又唔知有邊隻菌
都係呀,都要睇下岩唔岩自己
同埋我都紀錄下食過咩飲過咩就一定會氣脹/胃痛
例如飲烏龍茶就100%胃痛,食奶類野,就算係入面意粉有用奶嘅醬汁都搞到胃脹肚好多氣唔舒服
食左微波爐叮嘅飯都100%死
我宜家都食緊益生菌 好似好咗啲啲
仲會間中做下detox yoga 做完啲氣好似易啲屙走冇咁脹
我覺得唔夠訓係特別會
早日轉工
有腸易激 唔想生存
https://lih.kg/2417107

直接追呢個po 應該夠晒詳盡

簡單講嘅係好多腸胃同皮膚問題,包括消化問題,腸易激,風癩,甚至依家講抑鬱問題,其實都係腸道嘅細菌群失衡導致。簡單啲黎講就係某幾隻益菌喺你個胃到係絕左種,而壞菌群就過度活躍,從而令你腸胃消化唔到某啲食物或者係過度消化導致有肚屙便秘或者胃氣問題。

所以呢到巴打其實可以回憶下當初你地肚脹問題出現嘅時候係咩時候,諗下係咪試過病過一場食過抗生素所以開始有事,我問10個巴打有8個都係咁,原因係抗生素唔理你個身體嘅菌係益菌定壞菌都會殺晒。當你停藥之後,有機會啲益菌冧晒而比啲壞菌過度繁殖,無晒益菌,就自然會有種種嘅腸胃問題。當然唔只抗生素,有好多原因會導致呢個情況出現。

而益生箘膠囊就係係咁啪返啲益菌落肚,令到喺你肚裡面絕左種嘅菌可以滋生返,而壞菌就從而被抑制,咁樣就可以喺個腸胃到養返一個平衡嘅生態環境,調整返你個細菌菌,到時就可以搞掂晒所有問題。

講完理論講實際啦,上面條link裡面有最少5個巴打都話食完之後係好返,可以撳入去睇睇。益生箘膠囊我同上面忽爾巴打都推薦Lactobif,呢隻裡面有8種菌,全部研究過人係需要而且好多人都缺乏菌種佢都包埋,建議呢到各位巴打可以search下。

利申我睇晒5個po竟然得幾條友講過益生箘,我忍唔住先黎打篇千字文勸大家試下。最後多口加多句,呢到咁多位講嗰啲咩偏方,食乜食物,乜乜中藥,其實就係養返啲胃裡面嘅益菌,係一樣道理,點解唔直接試下啪啲菌落口,咁咪仲快
因為係痾鮮血,所以所係照腸
認真 有冇巴打試過戒J
會唔會好返啲
伊甸巴講得好好終於搵到同道人

腸胃 濕疹 暗瘡

都有唔錯嘅效果,價錢又唔係貴,強烈建議試吓

如果你食完覺得有用,又或者你腸胃好健康,益生菌對你冇乜作用,你可以將你盒益生菌送俾身邊嘅老人家,或者家族有大腸癌歷史嘅朋友

西醫成日比抗生素,食完腸胃差吸收又唔好,食益生菌係明顯有用

https://www.iherb.com/pr/California-Gold-Nutrition-LactoBif-Probiotics-30-Billion-CFU-60-Veggie-Capsules/64009?rcode=GJS832

好人一生平安
屈臣氏嗰啲有無得買?
萬寧屈臣氏應該冇呢隻牌子賣,我自己食幾隻都係iHerb買。其他嘅可以,但係要留意吓佢有幾多隻菌種,呢一個牌子有八隻,同埋製造日期要新鮮

上網買都好方便啦
反而想知食益生菌有冇機會變返正常體重
我由細到大都超瘦,BMI唔達標,成支竹咁,但依量正常,發育期更加食超多嘢,但無論點食都唔會肥,自己讀bio都知體型除咗關gene事仲關腸道微生物事,想知有冇人試過瘦仔食完變返正常
Lm
上星期去完睇醫生食住藥就冇事 今日一停藥就即刻胃脹
長期一食完野就好脹 好反胃 想嘔但冇野嘔得出
而家惡化到行急啲 跑都會反胃 好辛苦
有冇人覺得戴口罩個胃仲差左?
長期都抖氣難左 用多左口抖氣
想問吓你個生活習慣,同埋飲食習慣有冇乜嘢特別
益生菌可以幫你消化好啲,吸收好啲

人到中年就會發福,冇病冇痛就得啦

想大隻可以去操下肌
detox yoga係點?
各位巴打好
我有情緒病,2019年中喺法國照過腸胃鏡
割咗幾粒息肉同話我有慢性胃炎急性胃炎
仲有幽門螺旋菌,食完藥無咗幽門

但照胃鏡後呢兩年都斷斷續續會胃痛肚痾,有時喉嚨有氣頂住,有排頂唔順請咗成個月假休息,而家成日都有微微痛,特別肋骨正中對落剛好無骨個位

持續間唔中去睇醫生,成日驚自己有咩事,搞到個人情緒又差
但每次醫生都話你兩年前照完唔駛再照
淨係叫我唔好太擔心,會不停loop
有無巴打都有呢類問題
ching係食邊隻, 有冇名可以search
sorry 剛睇到Lactobif
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞