有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (5)

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
個時係私家專科診所做 打麻醉訓住做埋單7000幾。
但今次如果照既話可能會做埋腸鏡
利申:先廿中
同我一樣我就係因為上次照完之後即刻買咗保險
可以試下睇中醫食建脾胃嘅食物 例如淮山 唔信中醫嘅唔好屌我都係提供個方法等受胃漲氣之苦嘅人多個選擇 祝你哋早早康復
多謝你但係最緊要知左現階段冇事先
日日胃脹反胃真係好難頂
有冇巴絲食過益生菌之後,情況有改善?
我明 你唔好再食寒涼食物 凍野咖啡呢啲唔好掂
有冇ching胃脹個陣左手臂會酸酸地咁
澳洲Monash大學有個app叫FODMAP
基本上有做過test嘅食物都係佢地做
個app幾十蚊 可以search到底咩食物咩份量
先會食完出事 可以down嚟試下用

餐廳食嘢其實大路 雞、豬、牛多數都無事
反而蔬菜類要小心,例如牛油果、西蘭花、菇類
洋蔥就算食3gram都已經係high fructan 會脹氣
同埋自己都可以試下記錄低比較脹氣前食佐咩
我自己就食西蘭花幾舊無事 一多就會好脹

另外建議大家試下食嘢放慢,咬多啲再吞
大約一星期落嚟,自已腸胃情況改善好多

食左兩個半月 好左小小
巴打食邊隻

以前有 夾夾埋埋一堆原因 經常緊張 經常飲凍嘢 飲奶茶多 自戒晒呢堆嘢都冇再出事
點算呀 我都驚一直感覺唔舒服斷唔到尾要照好多次你相隔左幾耐做4次?
巴打有起色?
你做咩運動

利申 跑步會想嘔
同酒精Say no
冇咁易既
去照下安心d
食得太油膩啦??
照黎照去都係話普通胃炎
touch wood有事返香港醫
咩方法都可以試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞