有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (5)

1001 回覆
22 Like 3 Dislike
D屎係晒個肚度
行下反而唔好d?
絲打?你有冇做運動
行下仲衰 urh胃氣果下幾爽但係越行越唔舒服
如果大家係食完嘢 好似我咁好快就會肚脹
好多胃氣但又唔會痛 同埋一時有一時無
可以試下用FODMAP嘅飲食方法
睇下有無改善
詳情可以google 我暫時未戒得哂 因為食外賣多真係好易中伏 唔小心吃到啲high FODMAP嘢
但有啲high FODMAP嘢真係一食就會好快脹氣
例如蘋果/牛奶/豆奶/西蘭花
大部分甜品都係high FODMAP 要狠啲戒晒佢⋯

做運動都好有幫助 特別係有胃氣後再做
做做下會排哂出嚟咁 個人舒服晒

我都有排減肥試過用16-8禁食 個時又真係會胃氣小佐 可能因為空肚時間多 俾個胃休息多佐

祝大家早日無哂胃脹啦
報告下先 食左活得易益生菌2個月
感覺好左一半 小左頂住頂住既感覺 不過真係好貴
前排病咗食完西藥之後個胃又痛返
諗緊睇唔睇返中醫好。。。
咁講起 我之前大半年16-8斷食 胃又真係ok
依兩三個月回復正常飲食 個胃就成日脹又多胃氣
頂到唔想行?
好難戒口
無便秘食益生菌有用嗎
我覺得飲中藥都好易胃脹
大家有冇試過胃酸湧上食道/喉嚨 之後搞到發炎/出血 呼吸同吞曣困難?
我都無便秘照食 有閒錢可以試下
淨係試過吞野有野kick住kick住咁 好想反胃
胃酸倒流好嚴重?
啱啱睇左耳鼻喉科 扁桃線發炎 俾左好多藥我 當中包括消炎藥同抗生素 因為我本身個胃係極差 食親消炎藥都會胃痛 就算醫生開埋胃藥都係痛 可以點做 因為個胃病搞到抵抗力差哂 人就keep住瘦 而家食粒藥都怕胃痛
咁睇黎啲藥唔得喎
我上次就係因為食完特效消炎止痛同抗生素
之後就搞到消化性潰瘍
雖然個陣有開胃藥比我頂一頂但係都唔得
一定要換藥
有d抗生素整到個胃痛到仆街
我個陣食哂所有藥先開始嚟料
我同ching 相反,
係平時都好多氣,飯前後就更多

但我係每次食完中午嗰餐,基本上都會1個鐘內想去廁所

日日有得痾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞