(白痴港女) 幫廢老拎行李變販毒,面臨死刑

235 回覆
88 Like 23 Dislike
班連登仔又有機會踩東南亞各國啦

東南亞除o左新加坡&泰國,其他都係垃圾
自問你地老母邊個會咁機警
屌你老母連登咩撚野價值觀,幫人都比人屌,鬼唔望你地班仆街杏加橙絕子絕孫,孤獨終老

幫人大撚哂咩 紅色大字就有道理咩
係人都知過關唔好幫人攞野喇

係人都知

你去下深水埗問下是味係人都知
一方面屌人幫人係蠢,另一方面屌強國人冷血,連登仔嘅龍門真係

老老實實,根本成件事都未清楚,佢係幫人定自帶,係東南亞國家無公平審訊嘅地方根本就唔知。而且成篇文嘅重點係特首對呢啲求助視而不見,但成堆人走出黎就走出黎落井下石,連登仔質素差成咁嘅
連登仔既邏輯:人地做到而佢做唔到,就會扁低人從而提高自己,為自己做梗唔啱野合理並且美化。

先姑勿論大愛撚係唔係好撚蠢,
但若果唔係正正因為知道世間係充滿利用善心既仆街死冚家剷,都選擇去幫人(因為知道佢地那怕就係需要幫既人)咁衣個世界會變成點撚樣?

係阿,世界唔撚柒關你地d冷血仆街事,死撚番去做樓奴,食靚閪,搵閪屌,搵撚含,乜撚柒都唔關你地事,做隻完美港豬,都唔撚係「人」

己所不欲 勿施於人阿 仆街仔

對住你班仆街假膠撚,真心膠左

其實好多時 都係先顧己先可以及人 呢句係有piority 係度
你連自己都照顧唔到就去幫人 就會有連自己都照顧唔掂既機會
窮則獨善其身 君子不立危牆
呢啲野千鳩幾年前已經有人救你
往往達先有能力兼濟天下
社會由極左去到極右係有原因既

其實冇人叫你大愛,你自己都照顧唔到,冇能力去幫人冇所謂。
但而家個女事主好心去幫個老阿伯拎行李,最後因藏毒被判死人,但上面d人唔係屌個阿伯利用人地0既善心,而係話個女事主抵死,又無視司法不公的情況,blame the victim,先至係問題。

其實 blame the victim一直存在係香港社會,原因係香港社會一直都係右翼的社會,從來都冇左過。

司法不公呢樣野 我諗已經有人答左你
係東南亞國家同大陸要求公平 真係得啖笑

最後果段 唔知你有冇留意政治 其實有陣時陳云個傻閪都有啲野啱聽的
香港呢個地方 iq 平均偏高 好多時有不公 騙案都會有blame the victim 既情況 因為佢地覺得係victim傻閪 自己唔會
無可否認 我都係咁既人 從來從人地既錯誤中學習都係每一個人應做既事 而自己錯帶黎既後果係會有可能大到你唔信的
上面班冚家拎係口賤
但在我而言 不毋道理

咁而家司法不公攪到個女事主要死,點解仲要blame the victim? 到香港出現司法不公,你又會係到話,係香港要求司法公平,真係得啖笑。

而你亦可能做錯事,無係錯誤中學習,到時人地都係笑你?你又會點諗?

你係咪紅字意思?
點都好
我會做盡我可以補救既野之後認命 因為我抵死
信好 唔信好
人 從來都要為自己所做既事負責
你有你大愛大左 我有我顧己顧親為上
你可以覺得我keyboard ranger 冇所謂
Btw 以事論事 唔需要用將我或我家人去sub落件事度從而改變我諗法 因為暫時我睇你講野 思路 出發點 你冇能力

老老實實,根本成件事都未清楚,佢係幫人定自帶,係東南亞國家無公平審訊嘅地方根本就唔知。而且成篇文嘅重點係特首對呢啲求助視而不見,但成堆人走出黎就走出黎落井下石,連登仔質素差成咁嘅

咩撚野都屌先夠型
好慘
咩世界 好人總係比人恰

好撚慘 唔好亂幫人了分分鐘中伏嗰時俾人屌抵死成堆人喺度blame the victim 條友的確係柒冇常識 但有乜理由係屌佢而唔係屌俾毒佢運嗰條友

agger
其實呢條橋都好耐下,警訊又好新聞又好都講過好多次,但始終都會有人中伏
有時真心唔好怪人冷血,因為好多時呢啲case就係想呃一啲富有同情心嘅人
人善被人欺之餘仲要被人笑
個女人幫人攞行李固然係蠢
但係未至於要死呀?
我覺得成件事最可憎係利用人善心嘅仆街
利用老人嘅不便去呃人
成班人講抵死係咪痴撚線
有善心但係蠢嘅就要死?癲撚左呀成班憤青?
口德撚
大愛撚
人地唔認罪可以夾硬黎?
乜撚野法律
自問你地老母邊個會咁機警

你自己老母蠢就以為個個都係 過關仲幫人拎野有用腦都知入面有野啦,個個運毒俾人拉都係呢d藉口架啦
他指出,根據案中第六證人娜萊莎伍長的供證,案發當天在出境處使用掃描儀器檢查被告身體,掃描儀器落在靠近被告大腿上時,被告曾兩度推開。

他說,第六證人把此事告訴另兩名警曹諾拉妮及諾絲哈,兩人隨後把被告帶到檢查室,以進一步檢查被告。

“證人供證時指出,被告當時看起來顯得緊張,而在檢查過程中,警曹發現被告穿的塑身內衣內層黏著黏紙,伸手一拉之下,拉出一粒粒的膠囊物。”

廣告
他說,其中40粒的膠囊黏在被告的右腿上、左腿上有42粒、12粒在腋下處等。

“當時被告還曾嘗試賄賂警曹,以要求她們放過她。”

阿敏菲道質疑被告答辯時提出她是同情同搭一班機返港的一名老婦人,而為對方提行李的說法。

他說,被告表示與丈夫婚姻出問題,也面對經濟問題,因此來馬尋找住在雪蘭莪的親戚借錢。

廣告
2個多月來馬七八次

“從被告的護照發現,被告從2010年1月15日到3月28日期間來馬多達七八次,如果被告面對經濟問題,以她乘搭飛機來馬的次數,飛機票已需一大筆費用。”

打燈啦 小心撞車呀
咁講啦,你幫人除時嗱屎上身,唔幫又冇咩損失,咁唔幫好過
人善被人欺之餘仲要被人笑
個女人幫人攞行李固然係蠢
但係未至於要死呀?
我覺得成件事最可憎係利用人善心嘅仆街
利用老人嘅不便去呃人
成班人講抵死係咪痴撚線
有善心但係蠢嘅就要死?癲撚左呀成班憤青?

係人地國家,蠢係要死
對有d痴撚線,打橫黎講既濕鳩連登仔,最好咪撚理
我無facebook見到個案情係咁

胶囊黏身.槟州机场落网.港女商运毒判死刑

(槟城24日讯)槟城高庭今日裁定,香港钟表女商人林春咏(45岁,译音)在槟城国际机场身缠毒品运返香港罪名成立,判处死刑。

广告
被告被控于2010年3月28日早上6时35分,在峇六拜槟城国际机场出境处贩运毒品926.71克,即786.61克的海洛因及140.1克单乙醯(Monoacetylmorphines),触犯1952年危险毒品法令39B(1)(a),可在相同法令39B(2)同读。

司法专员阿敏菲道在下判时说,控方证据充足,加上被告无法挑起疑点,并且质疑被告供词的真实性,因此裁决被告罪名成立。

两度推开扫描器

他指出,根据案中第六证人娜莱莎伍长的供证,案发当天在出境处使用扫描仪器检查被告身体,扫描仪器落在靠近被告大腿上时,被告曾两度推开。

他说,第六证人把此事告诉另两名警曹诺拉妮及诺丝哈,两人随后把被告带到检查室,以进一步检查被告。

“证人供证时指出,被告当时看起来显得紧张,而在检查过程中,警曹发现被告穿的塑身内衣内层黏着黏纸,伸手一拉之下,拉出一粒粒的胶囊物。”

广告
他说,其中40粒的胶囊黏在被告的右腿上、左腿上有42粒、12粒在腋下处等。

“当时被告还曾尝试贿赂警曹,以要求她们放过她。”

阿敏菲道质疑被告答辩时提出她是同情同搭一班机返港的一名老妇人,而为对方提行李的说法。

他说,被告表示与丈夫婚姻出问题,也面对经济问题,因此来马寻找住在雪兰莪的亲戚借钱。

广告
2个多月来马七八次

“从被告的护照发现,被告从2010年1月15日到3月28日期间来马多达七八次,如果被告面对经济问题,以她乘搭飞机来马的次数,飞机票已需一大笔费用。”

他指出,被告大可通过电话向大马亲戚借钱,或其亲戚可以通过银行汇钱给她。

狱中接受回教教义

包头巾穿马来服出庭

被告已在监狱中接受回教教义,她今天头包黑色头巾,身穿红色马来服出庭。

在阿敏菲道宣读判词时,被告住在雪州的四五名亲戚,包括75岁的母亲,在庭上不断双手合十,口中念念有词,似在为被告祈祷,希望她可逃过死刑。

当法庭通译员以广东话告翻译判决时,被告闻判后,当场落泪,在被庭警带离时,更伤心得痛哭起来。

据知,被告已与大马籍丈夫离婚,两人育有一名12岁的孩子,而其孩子居住在香港。
譴責受害人

呢批野全部痴係佢個身到,佢真係大愛,幫個長者成批貨痴晒係身過關
譴責受害人

係咪受害邊個知?
比人捉到一定話唔關自己事架喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞