(白痴港女) 幫廢老拎行李變販毒,面臨死刑

235 回覆
88 Like 23 Dislike
連登仔既邏輯:人地做到而佢做唔到,就會扁低人從而提高自己,為自己做梗唔啱野合理並且美化。

先姑勿論大愛撚係唔係好撚蠢,
但若果唔係正正因為知道世間係充滿利用善心既仆街死冚家剷,都選擇去幫人(因為知道佢地那怕就係需要幫既人)咁衣個世界會變成點撚樣?

係阿,世界唔撚柒關你地d冷血仆街事,死撚番去做樓奴,食靚閪,搵閪屌,搵撚含,乜撚柒都唔關你地事,做隻完美港豬,都唔撚係「人」

己所不欲 勿施於人阿 仆街仔

對住你班仆街假膠撚,真心膠左

其實好多時 都係先顧己先可以及人 呢句係有piority 係度
你連自己都照顧唔到就去幫人 就會有連自己都照顧唔掂既機會
窮則獨善其身 君子不立危牆
呢啲野千鳩幾年前已經有人救你
往往達先有能力兼濟天下
社會由極左去到極右係有原因既

人不為己天諸地滅Tim la 我知阿,認同架
弊在d連登仔係 顧己屌人呢
連登仔既邏輯:人地做到而佢做唔到,就會扁低人從而提高自己,為自己做梗唔啱野合理並且美化。

但若果唔係正正因為知道世間係充滿利用善心既仆街死冚家剷,都選擇去幫人(因為知道佢地那怕就係需要幫既人)咁衣個世界會變成點撚樣?

係阿,世界唔撚柒關你地d冷血仆街事,死撚番去做樓奴,食靚閪,搵閪屌,搵撚含,乜撚柒都唔關你地事,做隻完美港豬,都唔撚係「人」

其實好多時 都係先顧己先可以及人 呢句係有piority 係度
往往達先有能力兼濟天下

其實冇人叫你大愛,你自己都照顧唔到,冇能力去幫人冇所謂。
但而家個女事主好心去幫個老阿伯拎行李,最後因藏毒被判死人,但上面d人唔係屌個阿伯利用人地0既善心,而係話個女事主抵死,又無視司法不公的情況,blame the victim,先至係問題。

其實 blame the victim一直存在係香港社會,原因係香港社會一直都係右翼的社會,從來都冇左過。

係東南亞國家講法律,講司法公正

往往達先有能力兼濟天下

但而家個女事主好心去幫個老阿伯拎行李,最後因藏毒被判死人,但上面d人唔係屌個阿伯利用人地0既善心,而係話個女事主抵死,又無視司法不公的情況,blame the victim,先至係問題。

其實 blame the victim一直存在係香港社會,原因係香港社會一直都係右翼的社會,從來都冇左過。

係東南亞國家講法律,講司法公正

呢啲case係咪真係好心幫人都未知啦
次次都係中年/老人咁好心幫人又咁唔好彩中伏
個個重要一黎就死刑
而又咁啱一路無人講無人發現
坐三五七年先走出黎
唔係平反,而係求情
真係搞笑
呢頭支持蔣巴起倫敦金mk底
呢頭笑一個做好心既受害者

係咪要立法唔比幫人帶野過關你地先識醒
痴撚線 我係話在座咁多位
上面班人覺得自己好型?

班人慣性咩都唔理 笑柒左先 呢個世界得佢地係正常人高高在上

咁都叫咩都唔理
幾時開始上網都要講好說話
從來響度都係講心嗰句架啦
根本係國家問題
同樣情況,係美國嘅話個個都會幫
上面班傻閪根本反廢老反到亂咁黎
將人地做好事講到做錯咁比你地係咁笑,但你地唔係揾個問題根本,而係笑受害者
幾條港仔係度圍威喂可能好開心
出到去?比人覺得你白痴炸
我第一個笑你on9先

受害者係蠢,我唔會笑佢

但係你都唔好衝出黎柒喇
咩國家問題阿?你試下去美國過海關果陣叫路人幫你帶行李過去,睇下有冇人幫你?搜到有毒品,走私品,坐幾十碌都有可能阿

你唔好柒好過啦
我係美國咁多年
幫都幫過幾廿次
根本係人嘅問題
咁你都唔洗坐真係算你好彩, 一個唔覺意係恐怖份子既炸彈你成世都不見天日
屌你老母連登咩撚野價值觀,幫人都比人屌,鬼唔望你地班仆街杏加橙絕子絕孫,孤獨終老

你條垃圾柒少陣啦,普通幫人我地會屌?我鄭重警告樓上所有柒頭唔好幫人拎野過關,大至行李箱,小至細細包袋仔都唔好拎,佢係辛苦你可以搵職員幫手,唔好比人拉左又喊又求特首咁撚樣
d 小學雞真係唔教唔得

往往達先有能力兼濟天下

司法不公呢樣野 我諗已經有人答左你
係東南亞國家同大陸要求公平 真係得啖笑

最後果段 唔知你有冇留意政治 其實有陣時陳云個傻閪都有啲野啱聽的
香港呢個地方 iq 平均偏高 好多時有不公 騙案都會有blame the victim 既情況 因為佢地覺得係victim傻閪 自己唔會
無可否認 我都係咁既人 從來從人地既錯誤中學習都係每一個人應做既事 而自己錯帶黎既後果係會有可能大到你唔信的
上面班冚家拎係口賤
但在我而言 不毋道理
揾正苦幫手 揾外國傳媒吧啦
講真 大愛同常識 都有差異既
用常識黎判斷今次我地應該企香港人果邊
唔等如大愛架
話睇咩cctv個班小學雞死撚左佢啦
喺東南亞國家再荒謬既事都有呀

2000年,兩名港人在菲律賓捲入一宗毒品案,扣留10年後,始安排審訊。但當地司法機構沒有安排翻譯,沒有警員作供,沒有證物下,他們被定罪及判囚40年。

東南亞國家既執法同司法制度既黑暗程度同支那有得fight

如果社會已經演變到喺香港幫人都要諗下先
去到地獄鬼國就更加唔使講
話睇咩cctv個班小學雞死撚左佢啦
喺東南亞國家再荒謬既事都有呀

2000年,兩名港人在菲律賓捲入一宗毒品案,扣留10年後,始安排審訊。但當地司法機構沒有安排翻譯,沒有警員作供,沒有證物下,他們被定罪及判囚40年。

東南亞國家既執法同司法制度既黑暗程度同支那有得fight

如果社會已經演變到喺香港幫人都要諗下先
去到地獄鬼國就更加唔使講

支那,垃圾支
上面班人覺得自己好型?

宜家好似興口臭 乜都屌下會威d

我覺得佢地去南亞會幾適合,橫掂都係差唔多料
上面班人覺得自己好型?

宜家好似興口臭 乜都屌下會威d

我覺得佢地去南亞會幾適合,橫掂都係差唔多料

廢老正仆街
樓上全部痴撚線
真係搞笑
呢頭支持蔣巴起倫敦金mk底
呢頭笑一個做好心既受害者

係咪要立法唔比幫人帶野過關你地先識醒

有d好心唔應該做 再者都唔知係咪收左錢帶
屌 係人都知過關個陣唔撚幫得人拎行李架啦 成班無知道德俠以為連登仔真係冇口德
同朋友有試過 我地屌走佢 跟住俾班左膠話我地人渣

而家睇到呢D新聞好爽
好慘
咩世界 好人總係比人恰
屌 係人都知過關個陣唔撚幫得人拎行李架啦 成班無知道德俠以為連登仔真係冇口德

直頭掂都唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞