銀行 back office討論(2)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
上次in bea衰左
今次in scb bo, 想問問巴打有無咩心得分享下?
有無集友GT Commercial relationship既朋友講下條path點?
好唔好做同人工個方面?搵左好耐都無乜人講
有冇巴打做星星

你地果邊呢排係咪做撚到仆街

都唔係尼排既事啦為左舊垃圾
btw你係做front定BO

bo

巴打tech定邊個dept

再講就俾人起底, 總之就係打電腦果班友仔
已做3年MO, 人工仲係17.5k,日日做來做去都係嗰啲嘢
想問下係咪好應該計劃下轉份好啲嘅工?
但係我又唔知可以轉乜,除咗operation,其他嘢唔係太識

你依家做緊啲咩架

都係出confirmation, broker rec, 幫下settlement 又幫下trader汁屎咁....
越做越覺得冇乜野學,但係做左差不多四年,而家先19k左右
唔通轉工又係搵返呢一類post?
但係我又唔知可以轉乜,除咗operation,其他嘢唔係太識

你依家做緊啲咩架

都係出confirmation, broker rec, 幫下settlement 又幫下trader汁屎咁....

喺邊度做?ops周圍都有唔同opening啦
我都請緊trade support
有冇巴打做星星

你地果邊呢排係咪做撚到仆街

都唔係尼排既事啦為左舊垃圾
btw你係做front定BO

bo

巴打tech定邊個dept

再講就俾人起底, 總之就係打電腦果班友仔

係咪準備第二個project la
有無人知HSBC Digital Content Author 咩黎

巴打 岩岩call左上capco
hr話我地個batch未process
因為個director未番香港 要開完會先出到offer
點解你咁快有既
btw 你係gp幾架
我係gp3 個日

想問下你係咪都係6/5朝早in?

下午

wtsapp講
我同幾個gp mate開左個gp

我係上午的

巴打你係7月先開工?
問左capco入面既人
佢地話呢batch kyc 6月頭 tmi 6月中開工
你同我係報左同1個prog?
wtsapp傾?

你都收左offer?
佢同我講係7月既tmi , anyway我應該唔做
我有一份perm位offer了 而且知道左你地16k我得15k就唔想做

就係無offer
hr話我地batch未process
所以先奇怪點解你咁快收到offer

想問下絲打收到capco reply未
Hang seng aml analyst 點睇?
知唔知幾錢人工?aml 係唔係出路好窄?通常都一世做死aml? 同big 4 audit 比邊個好啲?
知唔知幾錢人工?aml 係唔係出路好窄?通常都一世做死aml? 同big 4 audit 比邊個好啲?

巴打有回音?

巴打有回音?

唔係呀 今個星期先做written test 咋

巴打有回音?

唔係呀 今個星期先做written test 咋

巴打background係咩同幾時apply?

三月個陣apply冇回音
有無ching做過credit risk officer個d?想問前景如何,同fg人工幾多
大貓kyc contractor如果經agent入大唔大機會renew?
fg有份retail offer但自覺唔岩做前線 想聽多啲意見

想問下你係咪都係6/5朝早in?

下午

wtsapp講

我係上午的

巴打你係7月先開工?
問左capco入面既人
wtsapp傾?

你都收左offer?
我有一份perm位offer了 而且知道左你地16k我得15k就唔想做

就係無offer

乜都無
你呢 收到未

你依家做緊啲咩架

講左變相自爆

下午

wtsapp講

我係上午的

巴打你係7月先開工?
問左capco入面既人
wtsapp傾?

你都收左offer?

就係無offer

乜都無
你呢 收到未

我都未 之前sd左email問process都冇reply

我係上午的

巴打你係7月先開工?
問左capco入面既人
wtsapp傾?

你都收左offer?

就係無offer

乜都無
你呢 收到未

我都未 之前sd左email問process都冇reply

巴打wtsapp我傾呀
我同埋其他幾個等緊offer既開左個gp

你依家做緊啲咩架

請我啦不如 我做緊
有無ching做過credit risk officer個d?想問前景如何,同fg人工幾多

你依家做緊啲咩架

請我啦不如 我做緊

想要imme 嘅junior candidate
Excel VBA好唔好
好就有機會

巴打fg?
credit risk officer 都分好多種woo, 有approval, policy, analytics, modelling, reporting, 追數嘅dept...
你係邊種?
星期五要in fund operation

巴打見邊間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞