銀行 back office討論(2)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
小妹今年fresh grad收到份銀行 back office 工offer,但簽contract個陣話要background check,一星期後先番得工,我岩岩睇番自己個信貸評級得I ,唔知咁樣會唔會過唔到過background check,求救
小妹今年fresh grad收到份銀行 back office 工offer,但簽contract個陣話要background check,一星期後先番得工,我岩岩睇番自己個信貸評級得I ,唔知咁樣會唔會過唔到過background check,求救

好hea嫁渣check得

之前找卡數miss左幾次deadline,咁岩上個月屋企有事,問左財仔借筆錢,搞到TU得I,差唔多最底,好驚pass唔到

之前找卡數miss左幾次deadline,咁岩上個月屋企有事,問左財仔借筆錢,搞到TU得I,差唔多最底,好驚pass唔到

未高級到請人,唔清楚
不過睇tu都唔係淨係睇個grade就決定既
你係咪碌爆曬d卡同埋四圍apply loan?

未高級到請人,唔清楚
不過睇tu都唔係淨係睇個grade就決定既
你係咪碌爆曬d卡同埋四圍apply loan?

信用卡透支同一間財仔姐,三月份check都有H,一借完財仔就跌左落I btw巴打做hr?
Standard chartered 係咪好西的

西就部份, 但chur既佢認第二冇人敢認第一

其實渣兜算大行?
點解唯獨佢地特別chur既?
佢地成日ot

渣係夜總會, 做過渣既BO應該清楚
做junior都有可能收10/11pm...
不過捱完出到去揾應該有so (人地知你捱得)

其實渣兜算大行?
佢地成日ot

巴打可唔可以講下渣GB cdd, apply左 不過未有回音

冇野既, 慢慢等就真

其實渣兜算大行?
佢地成日ot

熄左冷氣繼續做
想問下treasury product control出路會唔會好窄
https://hk.jobsdb.com/hk/en/Search/JobAdSingleDetail?jobsIdList=100003005518936

有無人in過呢種back office既clerk post?唔知外資行好無做?
今年FG,入渣打做文員仔想問下衣著係咪一定要恤衫西褲?

我知咁問好白痴,但因為我之前去in見佢地都有人著T(可能係casual friday既關係)

因為我生得矮,如果要咁著就要去訂做,根本買唔到現成,所以想問下先

可能衣著對大家來講好易解決,但一直都係困擾住我既問題

希望巴打唔好見怪
有無巴絲做過global trade and receivable finance?

最近有份research analyst 有得interview
認真一問
中銀13k
渣打12k

你地會點簡
點睇boc settlement 好似係負責bond, fx, money
之前apply左citi無回音,boc好似要求低d
今年FG,入渣打做文員仔想問下衣著係咪一定要恤衫西褲?

我知咁問好白痴,但因為我之前去in見佢地都有人著T(可能係casual friday既關係)

因為我生得矮,如果要咁著就要去訂做,根本買唔到現成,所以想問下先

可能衣著對大家來講好易解決,但一直都係困擾住我既問題

希望巴打唔好見怪

你幾高?
點睇boc settlement 好似係負責bond, fx, money
之前apply左citi無回音,boc好似要求低d

又或者citic officer
認真一問
中銀13k
渣打12k

你地會點簡

睇做乜野

其實渣兜算大行?
佢地成日ot

巴打可唔可以講下渣GB cdd, apply左 不過未有回音

我未做過CDD, 但其他ops 如trade fin/settlement個D我都大致清楚..
渣既CDD 好似 stealjobs有人提過, 巴打可以去睇下
https://hk.jobsdb.com/hk/en/Search/JobAdSingleDetail?jobsIdList=100003005518936

有無人in過呢種back office既clerk post?唔知外資行好無做?

泰國行...個人覺得亞洲行只有日資做得過, 中資既senior先好入去等退休, 其他我會直接wfc

泰國行...個人覺得亞洲行只有日資做得過, 中資既senior先好入去等退休, 其他我會直接wfc

但係我入唔到外資junior
Dbs bea又無咩junior post

你in過邊間外資行?

你in過邊間外資行?

0 所以先話入唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞