銀行 back office討論(2)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有冇back office請fg

前排有巴打問過有無人想做bank back office,試下聯絡佢問下?

魔女巴都入左bank back office?

未入呀,等緊消息

報左邊間

我報過下中銀、sc、hsbc咁 。

前排有巴打問過有無人想做bank back office,試下聯絡佢問下?

未入呀,等緊消息

報左邊間

Sc同hsbc咩post 幾耐收到interview

未入呀,等緊消息

報左邊間

sc in過,隔咗3/4日到就收到interview。

未入呀,等緊消息

報左邊間

巴打你報過咩bank?進度如何?

未入呀,等緊消息

報左邊間

巴打你報過咩bank?進度如何?

同你差唔多
唔同嘅就係我報完無回音
呢到咁多fg

未入呀,等緊消息

其實呢d主要做咩 有冇晉升機會

我都唔係好清楚,你可以搵個位巴打傾傾。
做bo 點都唔夠fo賺得多錢,升得快。(但我唔鍾意跑數無計 )

絲打我都係
你係幾時in 架?
呢到咁多fg

想入行

泰國行...個人覺得亞洲行只有日資做得過, 中資既senior先好入去等退休, 其他我會直接wfc

但係我入唔到外資junior
Dbs bea又無咩junior post

你in過邊間外資行?

0 所以先話入唔到

都未試過,又點知一定唔得呢?

In都無得in點試

你呢個case最好揾agent幫你報外資大行temp, 之後轉perm既福利一定好過港資/渣等

Agent是但一間都ok?

有D agent淨係 serve一間bank (e.g. Rixxx serve 渣, Advxxxx Resxxxxxx serve 大貓), 你真係想報個D bank就可以望下

有D agent就比較多揾fg 位 (Paxx, Manpxxxx, Robxxx Walxxxx 等), 個D 會有agents專做外資大行
呢到咁多fg

想入行

我grad 左兩年
一開始都係難入行
temp>contract>終於轉左做perm 但就多野做到仆街
所以有時真係睇你自己表現同有冇人賞識

其實銀行好多function 唔同岡位需要唔同skillet
諗清楚自己想做啲咩先唔好因為人地做銀行你又想做

你in過邊間外資行?

0 所以先話入唔到

In都無得in點試

你呢個case最好揾agent幫你報外資大行temp, 之後轉perm既福利一定好過港資/渣等

有D agent淨係 serve一間bank (e.g. Rixxx serve 渣, Advxxxx Resxxxxxx serve 大貓), 你真係想報個D bank就可以望下

有D agent就比較多揾fg 位 (Paxx, Manpxxxx, Robxxx Walxxxx 等), 個D 會有agents專做外資大行

唔該巴打
但係rixxx 同adxxx 好少見
Rob w 就少出post
其實係咪應該上佢地個網up cv
Btw 係咪盡量唔好sign agent出嘅contract 最多間行出既contract?
呢到咁多fg

想入行

我grad 左兩年
一開始都係難入行
temp>contract>終於轉左做perm 但就多野做到仆街
所以有時真係睇你自己表現同有冇人賞識

其實銀行好多function 唔同岡位需要唔同skillet
諗清楚自己想做啲咩先唔好因為人地做銀行你又想做

我都大概知想做咩位嘅 因為自己唔叻又廢u廢科 所以報到嘅位都唔多
其實如果係會renew/轉到perm嘅contract都無所謂嘅 捱都預左
但前提係要有interview先
交行settlement點睇

你in過邊間外資行?

0 所以先話入唔到

In都無得in點試

唔該巴打
Btw 係咪盡量唔好sign agent出嘅contract 最多間行出既contract?

你冇exp BO好難比perm位你, 最好真係由大行temp起步

報既話直接contact好D, 因為agents有好多experienced既CV, 你唔sell下自己好大機會石沉大海

In都無得in點試

唔該巴打

你冇exp BO好難比perm位你, 最好真係由大行temp起步

報既話直接contact好D, 因為agents有好多experienced既CV, 你唔sell下自己好大機會石沉大海

我明啊 所以contract都無問題 但都有分個contract係bank出定agent firm出

In都無得in點試

唔該巴打

我明啊 所以contract都無問題 但都有分個contract係bank出定agent firm出

Bank contract 難sell, 但不妨一試, direct con既benefit 通常比agent con 好D

Agent既就唔好諗咁多, 直接打去自薦

唔該巴打

Bank contract 難sell, 但不妨一試, direct con既benefit 通常比agent con 好D

Agent既就唔好諗咁多, 直接打去自薦

唔該巴打
無就真係做中資算

有fd做緊幾好pay 17k 17日al 日日準時走人

你fd咩background?

中資bank 除左boc chur, 其他一般都較hea, 但因為system用中文, 所以較難同外資接軌 (呢個係之前有agent同我講), 所以junior就入中資做BO有可能一去無回頭(成世中資)

再加上中資人治味濃, 未必所有人都適合, 呢個亦係我唔揀中資既最大原因

但無疑而家中資係最多opening既

中資bank 除左boc chur, 其他一般都較hea, 但因為system用中文, 所以較難同外資接軌 (呢個係之前有agent同我講), 所以junior就入中資做BO有可能一去無回頭(成世中資)

再加上中資人治味濃, 未必所有人都適合, 呢個亦係我唔揀中資既最大原因

但無疑而家中資係最多opening既

唔到我揀 馬死落地行

City finance

City finance

唔係商入唔入到
想問下你地間行有咩福利?
18日假,Bupa, ot claim 幾十蚊個鐘
然後好似無啦

same,連埋birthday leave 18日,ot幾十蚊
不過多ot
想問下你地間行有咩福利?
18日假,Bupa, ot claim 幾十蚊個鐘
然後好似無啦

same,連埋birthday leave 18日,ot幾十蚊
不過多ot

巴打係做緊邊間,個陣見你拜左好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞