[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (103)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
本身846
升咩耳機好?
印象中NWZ-ZX1連平衡輸出都無既DAP 咁可以點樣去試清楚耳機既性能 我當然認同係所有野都低階既情況下一定係耳機行先
但係我不嬲都覺得846係一對好耳機黎 繼續用3.5頭玩其他耳機 同換DAP 加條平既升級線 我自己個人偏向後者 係一對耳機都未發揮到佢既性能底下就換左佢好似對隻耳機唔公平 你話唔鍾意佢既風格咁就無計 我都建議直接換耳機

當然其實想知自己想換DAP定換耳機去一轉星際坐低試一定好容易知道
其實我係覺得因為而家所有機都係有跟平衡頭
同一部機比較之下你先會覺得平衡比非平衡好
先唔講有啲嘅3.5係鳩做出來俾左個錯覺你
我從來唔覺得平衡一定好聽啲
甚至我覺得有啲機嘅平衡搞到啲聲支離破碎咁
反而以前嘅機專做se 所以se 一定係擺曬心機落去做好佢

絕大部分嘅耳機原裝線都係3.5頭
所以理論上耳機調音都係跟原裝線調音
原裝線出來嘅聲未必係最好
但必然係廠方想要嘅聲
而佢都assume 左連接落3.5 嘅設備已經出到原廠想要嘅效果

我唔相信佢會跟平衡線調音同假設你一定會自己換線
多謝巴打詳細講解

ZX507 有 平衡輸出,好似幾好
U18s bass都唔算勁,n8就真係要做定心理準備會太勁
有能力就一次過買啦,一部夠力、中性又質素高既dap好重要,山靈m6 pro都唔貴,就夠插apple跟機耳機聽人聲都真係唔難聽,當然你唔可以要求咩縱深咩分析力咁
想請教一下AK部SA700 銀鋼同黑鋼聲音有冇差別?
明顯係diana賣唔哂前排去到2千幾宜家直接送
想請問有冇巴打用緊ZX507,係咪login 唔到moov?

一直都係呢個畫面

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞