其實點解凡爾賽條約對德國咁苛刻?

163 回覆
2 Like 43 Dislike
咁德國內部又唔似奧匈咁因為民族主義搞到各地唔服從維也納,反而因為民族主義更團結,好難煽動啲人反一個統一嘅德國
況且哈布斯堡王朝始終歷史上係中歐最大嘅威脅,唔係都唔駛解體之後再搞個小協約國壓住匈牙利
凡爾賽同普法比點會唔苛刻
普法割讓得阿爾薩斯洛林
個啲賠款法國用三年就還完
德國喺1925嗰陣經濟有好轉,可惜stresemann 死咗同great depression
程度唔算難,學左套技巧就寫到
我覺得難在呢句 - 列強錯過了數次避免大戰爆發的機會。
你同唔同意都好,你要好明確指出呢幾次機會係咩,好老實講,應該好多人唔識
佢做得最錯係冇速戰速決入侵塞國
造成既定事實
如果唔係或者可以變波斯尼亞危機咁樣
睇你點睇 點講佢都係好苛刻嘅條款 但係又未苛刻到可以達成佢地想達成嘅目的 同時又係實行上手軟 最後達到侮辱敵人但係無阻止敵人翻身嘅最on9結果
咁一戰嗰個年代嘅軍隊動員速度唔同二戰同之後嘅
更加唔好提奧匈嘅軍隊有幾垃圾
講動員力德國會輸俾俄國
但係生產力俄國再過5年都唔夠戰爭用
開戰3個月,俄國已經打晒戰前儲落既彈藥,唔計後備兵,前線士兵都要2人一槍,50發子彈唔使半日就打晒,每支炮每日得十發唔夠既補給量
得人多冇武器點打
其實德國已經好撚勁 比人圍毆先輸
次次都豬隊友 試下蘇聯幫手意粉過對面
打撚到1970
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞