其實點解凡爾賽條約對德國咁苛刻?

163 回覆
2 Like 43 Dislike
有冇人知原因?
之前睇過連登仔講,唔記得咗邊個post,佢淨係話過德國侵略性強,所以要苛刻!有冇歷史撚可以講畀我聽佢點樣侵略性強?

同埋有冇第二啲原因,凡爾賽條約苛刻!

希望藉此參考,建立21世紀版凡爾賽條約,藉此用落共匪度!
我記得中學有教過本身美國係唔想嚴懲德國、主張和平,但法國唔gur 德國之前打得佢咁勁 ;加上英國都偏法國,美國為左可以做到佢自己十四點和平原則最後選擇讓步。
總結嚟講其中一個原因係法國嘅私心。
中學教嘅嘢,可能唔係咁準確,歡迎賜教
一次世界大戰,定再之前 德國打法國打得好勁?
其實係咪唔夠苛刻先啱。

如果將二戰後嘅政策提早到一戰後就實行,處決戰犯,瓦解軍國主義,列強軍事佔領,國土一分為二,咁有冇可能避免納粹德國災難?
簡單而言大約的確係咁
如果當初德國嘅全部領土由英法瓜分...
絕對咁樣先啱 能夠避免激發德國人復仇情緒
法國死多美國10倍人
一戰再之前啦明顯
如果唔係法國點會咁憎德國
霸左人地個阿爾殺斯洛林
又搶煤礦點
領土唔係減少而係德國全部領土畀咗戰勝國,咁樣應該都可以減少啩?
佢地嘅私怨係好耐之前已經開始,尤其係普法戰爭,法國輸得太慘。之後兩次摩洛哥危機兩國又有利益衝突,而一戰期間法國一開始都算係比德國㩒住嚟打
因為一戰主戰場係法國東北部
德國本土接近完好無缺
成個東北部打到爛晒
所以法國係慘勝
加埋1870年普法戰爭既屈辱
唔係德國身上拎返夠本點保住政權

點知德國係1929後無幾耐就以經濟原因唔還錢
所以先有後尾佔領魯爾礦場事件
應該可以嘅
總之條款唔好太過苛刻
我記得果陣法國好撚痴線㗎
要德國還好撚多億 咁佢就梗係唔鋸你啦
不過最緊要都係啲戰勝國要德國負責曬所有戰爭責任
呢下先On9 其實有讀歷史都知 一戰爆發係因為奧匈帝國
好似就係呢件事先真正激起德國人復仇情緒
二戰會變成蘇聯開拖先
https://youtu.be/extsd56xNK4
但係有支持奧匈帝國
不過奧匈帝國主要撩交打導致戰爭爆發
咁理論上奧匈帝國都應該要負上一啲責任
問題戰勝國冇咁樣做 而係要德國負上一切責任
有啲唔太公道
奧匈帝國一次世界大戰完都已經解體!
點樣對佢索償?

不過,鄂圖曼帝國就真係要啦,國際聯盟應該要委託統治英國,統治圖曼帝國全部領土,同德國全部殖民地!
法國就被委任統治歐洲範圍內嘅德國!
其實我覺得比起奧地利,鄂圖曼甚至之前普法
凡爾賽都唔算太苛刻
德國背負全部戰爭責任係myth 全部中央同盟國和約都有承認戰爭責任呢個條款(目的只係令佢哋可以係國際法下被要求戰爭賠款) 對奧地利嘅Saint-Germain如是 對匈牙利嘅Trianon如是 對鄂圖曼嘅Sèvres如是 etc
唔係Atatürk嘅話鄂圖曼真係最大輸家 Sèvres條約本身係諗住7分土耳其 好似清帝國咁瓜分 係土耳其獨立戰爭打贏晒英法希臘亞美尼亞先成功換條有利好多嘅條約
push
push
鄂圖曼帝國一戰後無幾耐都亡左國,色佛爾條約都非常苛刻,係好在凱末爾勁打敗希臘軍改簽洛桑條約,先無咁大損害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞