其實點解凡爾賽條約對德國咁苛刻?

163 回覆
2 Like 43 Dislike
你砌返清楚個時間線先

百年戰爭最後都贏返 往後幾百年基本上都係上升期
成個三十年戰爭畀你食咗
其他打意大利打低地都係有輸有贏
拿破崙都算啦
一戰死咁多人畀你講到On99輸咗咁
你咁講嘅話二戰投降先係正確選擇
不過有統計話法國成日挑歐洲機,表面上好似成日輸
但其實佢地打贏杖多過打輸杖
其實德國1914年打已經算係遲
再過多幾年先打就輸硬
法國1911年左右行徵兵制
同埋俄佬開始喺西邊起鐵路
起好之後可以好快就襲擊德國東線
俄法都係預計1917年左右就完成呢兩樣
所以1914對德國而言係死線黎
就算唔講普魯士
20世紀初同英國鬥起無畏艦都已經係喇
war 同 battle 嘅分別
法國打贏1115 場 battle
跟住就係英國嘅1105場
記得好耐之前 al hist 有條題問
1914年7月入面
列強多次錯過阻止發生戰爭機會,你同唔同意

呢條好得意
睇少啲書都答唔到
又係依啲盲反撚
百年戰爭後期根本贏
神聖同盟戰爭贏
三十年戰爭贏
1653-1659法西戰爭贏
七次反法同盟最後兩次先輸
你講晒佢輸個啲梗係睇落去廢
英法兩國為咗打仗借咗天文數字嘅錢
要彌補呢啲支出同貸款 只有將佢轉嫁俾戰敗國

明明一戰都唔係德國發起嘅 但卻對佢苛刻
所以當初簽條約嘅時候 法國陸軍元帥先至話呢一個只係20年嘅停戰協定
其實就算德國意大利國父拿破崙三世
佢輸左普法之前都幾乎仗仗贏
福煦個句意思可能係凡爾賽條約唔夠苛刻就真
凡爾賽最低能係好成功咁令到德國好難堪好恥辱
但實際上係保留左德國再戰既能力
凡爾賽個問題係你話佢苛刻但實際上德國實力係冇受損
話佢寬鬆但呢條野又逼鳩哂德國人D憤怒和屈辱感咁款
你一係寬鬆對佢淚停戰唔好又要佢負責任又盛
一係就直接肢解德國
是旦一邊都唔會再有納粹呢D撚頭推動到二戰
當然做唔做到就係另一個問題
咁講法不如殺晒所有德國人啦
你肢解左佢佢都可以復國既姐
人地德國已經係民族國家
肢解完都係會合體返然後報仇
東西德有冇咁做
因爲其實美國吾想條約苛刻
一戰後美國減免英法兩國債務
減免德國賠款 對德國進行經濟援助‘
如果冇大蕭條造成的經濟崩潰 根本納粹上吾到台
明明就係法國佬貪得無厭
迫到德國人選咗個極端右翼出來
咪推翻返柏林圍牆
識唔識歷史架
東德係用秘密警察極權統治only
唔報仇係因為仇家已經解左體
係因為冇必要啊
法國唔係佢仇家?
你口中既一定會合體已經錯
當時德意志帝國南德現成就可以分裂
加埋萊因地區同普魯士矛盾你估細?
納粹開戰其中最響就係打破凡爾賽體系冇左喺到佢仲叫得郁咁多人聽佢講開戰?
你只係拎輸既出黎講點夠你講啊
仲要有成一半都係錯既
百年戰爭、法西戰爭同一戰法國輸條毛?唔讀書唔緊要唔好衝出黎柒啦
福煦經歷過普法戰爭,出名既法國復仇主義者,佢果句好明顯係話條約唔夠苛刻
我講緊民族國家以後呀
法國革命以後歐洲出現民族主義以後呀
係講緊民族國家形成就算肢解左都會合體呀

民族國家呀唔係國家呀
屌! 講夠3次
你知唔知你口中既民族國家係德國真正形成可能要數到威瑪共和先真正形成
或者比個例子你知唔知希生做下士參既係邊到既軍
先有民族主義再有民族國家
d人想像自己係同一個民族咪建立民族國家囉
有民族主義就會有民族國家架啦
希生係邊個軍隊有咩關係
佢覺得自己係德國人, 之後咪奧地利都合左體落德國囉
我諗我好似明你講咩, 你意思係1戰既第1帝國唔係民族國家丫嗎
但我覺得建立德國已經係民族國家
當中係有想像覺得德國人係一個民族所以要建立同一個國家ma
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞